Απέρριψε η ΕΕΤΤ τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone για τον διπλασιασμό ταχυτήτων του ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:56

Σε απόρριψη του αιτήματος λήψης άμεσων μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής που είχε καταθέσει η Vodafone, προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Βάσει της απόφασης, η ΕΕΤΤ θα συνεχίσει να εγκρίνει τα πακέτα του ΟΤΕ, με στόχο τον διπλασιασμό ταχυτήτων των συνδρομητών, όπου αυτός είναι εφικτός.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Vodafone είχε προσφύγει στην ΕΕΤΤ ώστε να σταματήσει η εμπορική διάθεση των προγραμμάτων της Cosmote που έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕΤΤ (περίπου το 1/3 από το σύνολο των πακέτων που έχουν κατατεθεί), καθώς και να μην προχωρήσει η έγκριση των υπόλοιπων, διαδικασία που είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ να προχωρήσει στην αναβάθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι πάροχοι είχαν κληθεί από την ΕΕΤΤ σε ακρόαση την προηγούμενη Παρασκευή και εντός της εβδομάδας κατέθεσαν και τα σχετικά υπομνήματα που τους ζητήθηκαν.

Μετά και την απόφαση της ΕΕΤΤ μένει να φανεί αν και πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΤΕ και εναλλακτικών παροχών για το κόστος αναβάθμισης των συνδέσεων καθώς και το αν η Vodafone θα προχωρήσει σε παρέμβαση - προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα.

Η αναβάθμιση ταχυτήτων δεν είναι νέα, συμβαίνει εδώ και χρόνια - Το ζητούμενο είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς

Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία (ΣΙΑ) τον Δεκέμβριο του 2021, σχολιάζουν πηγές της Vodafone.

«Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, και μάλιστα η Vodafone ήταν πρωτοπόρος σε αυτό. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα.

Το αίτημά μας στην ΕΕΤΤ εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και  προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό.

Θεματοφύλακας για αυτό οφείλει να είναι η ρυθμιστική αρχή. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και αδράνεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των πακέτων λιανικής του παρόχου με ΣΙΑ για συμπίεση περιθωρίου εξακολουθεί να γίνεται με το παρωχημένο (και χαρακτηρισμένο από την ίδια την ΕΕΤΤ ως μεταβατικό) μοντέλο του 2011, ενώ  η έγκριση του νέου, μετά από διετή διαβούλευση, έχει παγώσει από το Μάρτιο του 2021! Η ρυθμιστική αβεβαιότητα όμως και η αδράνεια δημιουργούν στρεβλώσεις στην υγιή λειτουργία της αγοράς που προκαλεί ζημιά στον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αίτησή μας απορρίφθηκε. Η Vodafone θα εξετάσει προσεκτικά το κείμενο της απόφασης της ΕΕΤΤ μόλις αυτή της κοινοποιηθεί και θα αξιολογήσει τις μελλοντικές της ενέργειες. Και τούτο προφανώς ανεξάρτητα από τη συνέχιση του ήδη υλοποιούμενου εμπορικού πλάνου της για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών νέας γενιάς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: