«Ανάσα» για τη βιομηχανία τα μέτρα στήριξης για ρεύμα & αέριο – Κλείνει η στρόφιγγα για τα νοικοκυριά

Κώστας Δεληγιάννης

Θετικά χαρακτηρίζουν κύκλοι της βιομηχανίας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επιδότηση των τιμών ενέργειας για τον Ιανουάριο, καθώς αντισταθμίζουν σε ένα  ποσοστό την επιβάρυνση από την εκτόξευση των τιμών τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, που παρατηρούνται ήδη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, ειδικά για τις εξαγωγικές βιομηχανίες, το ζητούμενο είναι αν οι ελαφρύνσεις καθιστούν το ενεργειακό τους κόστος ανταγωνιστικό ως προς τις χρεώσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι στο «δίχτυ προστασίας» από τις αυξήσεις στο ρεύμα, για πρώτη φορά εντάσσονται οι βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης. Επίσης, όσον αφορά τις επιχειρήσεις χαμηλής τάσης, παρόλο που καλύπτονταν και το 2021 από τις αυξήσεις ρεύματος, με τις επιδοτήσεις όλων των τιμολογίων χαμηλής τάσης, πλέον δεν υπάρχει πλαφόν στην επιδοτούμενη κατανάλωση. Αντίθετα, το προηγούμενο έτος η επιδότηση κάλυπτε μόνο τις 300 πρώτες κιλοβατώρες. 

Παράλληλα, για πρώτη φορά από το 2022 τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων επεκτείνονται και στο φυσικό αέριο. Κατά το προηγούμενο έτος, η ελάφρυνση αφορούσε αποκλειστικά τους οικιακούς καταναλωτές – είτε μέσω του επιδόματος θέρμανσης (για τους δικαιούχους), είτε μέσω της οριζόντιας έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

Μη ανταγωνιστικό το βιομηχανικό ενεργειακό κόστος 

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις κλπ), ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). Η επιδότηση ορίζεται σε 65€/MWh και αντιστοιχεί στο 50% του αυξημένου κόστους, ενώ αφορά όλη την μηνιαία κατανάλωση. Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί στο ίδιο ποσοστό η επιδότηση και τους επόμενους μήνες. Όπως προσθέτουν, είναι νωρίς να υπολογίσουμε το ποσοστό της επιδότησης των 65 ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο ως προς την τελική επιβάρυνση, αλλά σίγουρα θα αντιστοιχεί σε λιγότερο από 50%, λαμβάνοντας υπόψη την χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους μήνες. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως η τελική τιμή ρεύματος για τη βιομηχανία, και μετά την επιδότηση, εξακολουθεί να μην είναι ανταγωνιστική. 

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, η επιδότηση επεκτείνεται το 2022 από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Για τον Ιανουάριο, το ποσό ελάφρυνσης ανέρχεται σε 30 €/MWh, με τη συνολική ενίσχυση να αγγίζει τα 51 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Οι κύκλοι της βιομηχανίας επισημαίνουν πως είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και μετά τον Ιανουάριο η στήριξη των επιχειρηματικών καταναλωτών αερίου. Με δεδομένο ότι η χονδρεμπορική τιμή του καυσίμου θα κινηθεί τον Ιανουάριο, στα 114 ευρώ/MWh, η επιδότηση αντιστοιχεί στο 26%. Όπως προσθέτουν, αυτό σημαίνει ότι το κόστος αερίου για την επιχειρήσεις θα ανέλθει σε 84 ευρώ/MWh, η οποία εξακολουθεί να μην είναι ανταγωνιστική. 

Στο 1ο εξάμηνο το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλ. συσκευών 

Σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, σημείωσε πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα τρέξει το πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα εξειδικευτούν οι όροι του προγράμματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες και πιο ενεργοβόρες συσκευές του (π.χ. ψυγεία) με νέα μοντέλα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να μειώσουν την ηλεκτρικής κατανάλωση του οικιακού εξοπλισμού τους. 

Το πρόγραμμα προανήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στη δήλωσή του για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών για την ενεργειακή κρίση. «Θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.    

«Παρενέργειες» με την κύρια κατοικία 

Στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών, μία ένσταση που διατυπώνεται είναι πως η αποκλειστική επιδότηση στο ρεύμα για την κύρια κατοικία, όπως αυτή δηλώνεται στο Ε1, εξαιρεί από το μέτρο καταναλώσεις που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτονται από το μέτρο. Ενδεικτική περίπτωση οι φοιτητικές κατοικίες, η κατανάλωση των οποίων δεν θα επιδοτείται, καθώς ως προστατευόμενα μέλη οι φοιτητές δεν υποβάλουν δήλωση. 

Επίσης, αν ένας ιδιώτης εργάζεται πλέον σε μόνιμη βάση από το εξοχικό του, λόγω τηλεργασίας, πρακτικά δεν μπορεί να «μεταφέρει» σε αυτό την επιδότηση από την (τυπικά) κύρια κατοικία του. Επομένως, το «δίχτυ προστασίας» δεν θα καλύψει το ρεύμα που καταναλώνει σε καθημερινή βάση. 

Όσον αφορά το ύψος της επιδότησης, η οποία ανέρχεται σε 42 ευρώ για 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, η επίδρασή της στις τελικές επιβαρύνσεις στη λιανική θα κριθεί από τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η χονδρεμπορική τιμή τον Ιανουάριο. Παράγοντες πάντως του κλάδου προμήθειας εκτιμούν πως ο Ιανουάριος θα κινηθεί χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο, παρά το γεγονός ότι η χονδρική του αερίου είναι αυξημένη. Έτσι, υποστηρίζουν πως οι προσαυξήσεις στους οικιακούς καταναλωτές θα είναι στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, αν και σε απόλυτα νούμερα η επιδότηση είναι μειωμένη από τον περασμένο μήνα (49,5 ευρώ/MWh). 

Στην περίπτωση του φυσικού αερίου, η επιδότηση για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 40 ευρώ/MWh (20€ από την κρατική επιδότηση και 20€ από την καινούρια έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας), έναντι 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο μέσω της έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επομένως, θα «ροκανίσει» μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής, η οποία τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 114 ευρώ/MWh, από 82 ευρώ/MWh τον Δεκέμβριο. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: