Κώστας Κετσιετζής

Από 150 ευρώ για μια μικρή γκαρσονιέρα και μέχρι 350 ευρώ για ένα καλό δυάρι καλούνται να πληρώσουν φέτος οι φοιτητές που πέρασαν σε κάποια σχολή ΑΕΙ ή ΤΕΙ μακριά από την μόνιμη κατοικία τους.

Μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση, τα ενοίκια έχουν παραμείνει φέτος σταθερά σε πολλές από τις παραδοσιακές φοιτητικές περιοχές της χώρας, καθώς μετά την ραγδαία πτώση που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ρίξουν και άλλο τις τιμές.


«Ο ΕΝΦΙΑ και οι φθορές που προκαλούνται στα ακίνητα δεν αφήνουν χώρο για περαιτέρω μείωση των μισθωμάτων», σημειώνει στο insider.gr η κυρία Στέλλα Ανδρεαδέλη, υπεύθυνη του μεσιτικού γραφείου ESTET. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πίεση για φθηνότερα ενοίκια από τη μεριά των ενοικιαστών», συμπληρώνει.

Αυτή είναι κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν από την Τετάρτη που ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, χιλιάδες οικογένειες με παιδιά τα οποία εισήχθησαν σε κάποια σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος των ενοικίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση του ακινήτου και από την τοποθεσία του. Όσο πιο κοντά βρίσκεται το διαμέρισμα στην σχολή ή στο κέντρο της πόλης και όσο πιο καινούργιο είναι τόσο πιο ακριβό και το ενοίκιο.

Αθήνα

Στην Αθήνα υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με τις τιμές ανάλογα με την περιοχή, την θέση του ακινήτου και την παλαιότητα του. Στου Ζωγράφου μπορούν να βρεθούν γκαρσονιέρες με 160-280 ευρώ τον μήνα και δυάρια (45-60 τμ) από 250-400 ευρώ τον μήνα. Στο Παγκράτι οι γκαρσονιέρες νοικιάζονται από 150-200 ευρώ τον μήνα και τα δυάρια από 200-300 ευρώ τον μήνα. Στην Καισαριανή οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 160 και φτάνουν τα 200 ευρώ και τα δυάρια από τα 250 έως τα 400 ευρώ τον μήνα.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται για πρώτη φορά αγορά δύο ταχυτήτων στη φοιτητική κατοικία, όπως σημειώνει στο insider.gr ο κ. Άγγελος Πασαλίδης, διευθυντής του μεσιτικού γραφείου Pasalidis Real Estate. Από τη μια μεριά υπάρχουν τα –περιορισμένα σε αριθμό - λουξ ανακαινισμένα διαμερίσματα στα οποία παρατηρείται μια αύξηση των μισθωμάτων της τάξης του 15% και από την άλλη τα διαμερίσματα που δεν έχουν ανακαινισθεί στα οποία παρατηρείται μια πτώση 10% με 15%.

Σε ότι αφορά τις τιμές, τα studio έως 30 τ.μ. νοικιάζονται από 200-350 ευρώ τον μήνα με τα πιο ακριβά να περιλαμβάνουν στην τιμή και όλα τα έξοδα. Οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 250 και φτάνουν τα 300 ευρώ τον μήνα, ενώ τα διάρια νοικιάζονται με 250-350 ευρώ τον μήνα.

Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές αφήνουν για την τελευταία στιγμή την ενοικίαση ενός διαμερίσματος,

Πάτρα

Στη Πάτρα οι τιμές για φοιτητικά διαμερίσματα ξεκινούν από τα 250 ευρώ τον μήνα για κατοικίες κοντά στο Πανεπιστήμιο. Τα ενοίκια ανεβαίνουν αισθητά όσο πηγαίνουμε πιο κοντά σε κέντρο της πόλης με τις γκαρσονιέρες να ξεκινούν από τα 250 ευρώ και τα δυάρια να «πιάνουν» τα 300-400 ευρώ τον μήνα.

Λάρισα

Στη Λάρισα οι γκαρσονιέρες ξεκινούν από τα 150 ευρώ και φτάνουν τα 220 ευρώ τον μήνα και τα δυάρια κυμαίνονται μεταξύ 200-280 ευρώ με τα πιο ακριβά διαμερίσματα να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Κρήτη

Στο ηράκλειο της Κρήτης υπάρχει έντονη ζήτηση από τις αρχές Αυγούστου όπως σημειώνει στο insider.gr η κυρία Άρτεμις Μαυράκη, διευθύντρια του μεσιτικού γραφείου Kretaland. Οι περισσότεροι πρωτοετείς ψάχνουν διαμερίσματα κυρίως κοντά στις σχολές της πόλης, ενώ οι πιο παλιοί φοιτητές κοιτούν κυρίως προς το κέντρο.  

Οι τιμές ξεκινούν από τα 200 ευρώ τον μήνα για κατοικίες μακριά από το κέντρο και φτάνουν τα 280 με 350 ευρώ ανάλογα με τη θέση και τη κατάσταση του ακινήτου. Αυτό που παρατηρεί η κυρία Μαυράκη, πάντως, είναι ότι έχει μειωθεί κατά πολύ ο διαθέσιμος προϋπολογισμός των οικογενειών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Ενώ πέρσι οι ενοικιαστές έδιναν και 300 ή 350 ευρώ φέτος οι περισσότεροι αναζητούν διαμερίσματα κοντά στα 200 με 220 ευρώ», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.