ΔΕΗ: Στα μέσα 2022 οι πρώτες εξαγορές ΑΠΕ στα Βαλκάνια – Το προφίλ των έργων

Κώστας Δεληγιάννης

Την επέκτασή του στα Βαλκάνια προετοιμάζει ο Όμιλος ΔΕΗ, παράλληλα με τη δρομολόγηση των αναπτυξιακών του πλάνων εκτός Ελλάδας, βάζοντας στο κάδρο των σχεδίων του για «πράσινες» επενδύσεις εκτός συνόρων πρώτιστα τη Ρουμανία και σε δεύτερο βαθμό τη Βουλγαρία. 

Όπως αναφέρεται στο business plan του Ομίλου, από τις συνολικές επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΗ έως το 2026, ύψους 9,3 δισ. ευρώ, τα 1,4 δισ. (δηλαδή το 15%) προορίζονται για δραστηριοποίηση στις όμορφες ενεργειακές αγορές. Με τα κεφάλαια αυτά, προγραμματίζονται μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγορές για το «χτίσιμο» ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος 800 MW, το οποίο θα πλαισιώσει τα καινούρια έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 4.150 MW περίπου, που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με στελέχη του Ομίλου, εκτιμάται πως μέχρι τα μέσα του έως το τέλος του θα έχουν κλείσει οι πρώτες συμφωνίες για την εξαγορά «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε αυτές τις χώρες. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ξεκινήσει να «σκανάρει» τις δύο παραπάνω αγορές, έχοντας ήδη εξετάσει πάνω από 50 διαφορετικά πρότζεκτ. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει εντοπίσει κάποιο έργο που να πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει. 

Τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων έργων 

Με βάση τα ίδια στελέχη, τα πρότζεκτ που αναζητά η ΔΕΗ αφορούν κατʼ αρχάς και τις δύο κύριες «πράσινες» τεχνολογίες, δηλαδή τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά πάρκα. Τα έργα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, καθώς η εταιρεία δεν στοχεύει να εξαγοράσει μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία. 

Παράλληλα, ψηλά στη λίστα των κριτηρίων βρίσκεται και το επαρκές μέγεθος των υποψήφιων σταθμών, οι οποία θα πρέπει να έχουν ισχύ η οποία να ξεκινά από τουλάχιστον 10 με 20 MW. Επίσης, είναι σημαντικό να πρόκειται για πρότζεκτ με σημαντικές οικονομικές επιδόσεις, κάτι που συνεπάγεται πως το IRR (εσωτερικός βαθμός απόδοσης) θα πρέπει να κινείται σε διψήφια επίπεδα. 

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει πως αναζητούνται έργα τα οποία να βρίσκονται σε ευνοϊκές τοποθεσίες, ως προς το αιολικό ή το ηλιακό τους δυναμικό. Όπως εξηγούν στελέχη της επιχείρησης, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία, ανά περιοχή παρατηρούνται συχνά μεγάλες διακυμάνσεις στο δυναμικό ΑΠΕ, κάτι που σημαίνει πως η τοποθεσία ενός έργου παίζει καταλυτικό ρόλο στο μέγεθος ηλεκτροπαραγωγής. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην Ελλάδα, όπου σχεδόν σε όλη η επικράτεια κινείται σε υψηλά επίπεδα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο ή τον ήλιο. 

Προβάδισμα η Ρουμανία

Από τις δύο χώρες που αναζητούνται υποψήφια έργα, η Ρουμανία έχει προβάδισμα έναντι της Βουλγαρίας, με μοναδική αιτία το γεγονός ότι στην πρώτη, λόγω μεγέθους, η διείσδυση των ΑΠΕ θα είναι μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως στη Ρουμανία υπάρχει μεγαλύτερη «δεξαμενή» από υποψήφια πρότζεκτ, για να εξετάσει η ΔΕΗ. 

Πέρα από την παραπάνω ιδιαιτερότητα, οι δύο ενεργειακές αγορές συγκεντρώνουν μία σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία τα καθιστούν ιδανικούς προορισμούς για τις «πράσινες» επενδύσεις της ΔΕΗ στο εξωτερικό. Πρώτα και κύρια, το γεγονός ότι έχουν θέσει υψηλούς στόχους για την «πράσινη στροφή» του ενεργειακού τους μίγματος με σκοπό την απανθρακοποίησή του, ώστε να καλύψουν το κενό έναντι των κλιματικών επιδόσεων της δυτικής Ευρώπης. 

Έτσι, στη Βουλγαρία προβλέπεται ένας ρυθμός ετήσιας διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 15% έως το 2030, με σκοπό έως τότε η χώρα να έχει εγκαταστήσει νέες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3 GW. «Πράσινες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 6 GW δρομολογεί έως το 2030 και η Ρουμανία, ένα ποσοστό που «μεταφράζεται» σε ετήσια ενίσχυση των ΑΠΕ κατά 8%. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η στρατηγική επέκταση στα δύο παραπάνω κράτη σημαίνει πως η ΔΕΗ θα αποτελεί και πελάτη για σημαντικό μέρος του «πράσινου» ρεύματος που θα παράγει σε αυτές τις ενεργειακές αγορές. Κι αυτό γιατί η ΔΕΗ είναι (και θα παραμείνει) εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το μερίδιό της στην προμήθεια υπερβαίνει τη συμμετοχή της στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή. 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: