Τράπεζες: Μετά το Frontier, η Αριάδνη φέρνει τη «μάχη των μαχών» στην αγορά των NPLs

Νένα Μαλλιάρα

Στην επόμενη «μάχη των μαχών» ετοιμάζονται να μπουν οι εταιρείες διαχείρισης, διεκδικώντας ένα ακόμη μεγάλο «πακέτο» κόκκινων δανείων που θα διαμορφώσει τις νέες ισορροπίες μεταξύ των τριών εταιρειών (doValue, Intrum, Cepal) που βρίσκονται στην πρώτη τριάδα των servicers. 

Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» που αναμένεται να βγάλει προς πώληση τον Οκτώβριο η PQH και το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) όλων των κατηγοριών, ύψους 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η πώληση του χαρτοφυλακίου αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί ως συναλλαγή το β' τρίμηνο του 2022, αφήνοντας την PQH με εναπομείναν χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Έχει προηγηθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου «Αίολος», μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρηματικών χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις,  λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο μεταβιβάστηκε στην Intrum τον Μάιο του 2020. 

Η πώληση του «Αριάδνη» θα είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα φέρει μία μεγάλη επένδυση στην ελληνική αγορά NPLs. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο insider.gr, καθώς πρόκειται για ένα «αδούλευτο» χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να αποφέρει σημαντικές ανακτήσεις, ακόμη και στο 20% της αξίας του να πουληθεί σε επενδυτή, θα μπει στην Ελλάδα ρευστό 1 δισ. ευρώ. 

Προπομπός για την «Αριάδνη» θα είναι το χαρτοφυλάκιο Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ έχει δοθεί έναντι τιμήματος 165 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία doValue-Bain Capital-Fortress. To Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας έχει αναδείξει την κοινοπραξία ως προτιμητέο επενδυτή από τις 20 Ιουλίου, ωστόσο οι υπογραφές στο τελικό κείμενο της συμφωνίας αναμένονται μέσα στην εβδομάδα. 
Η τιτλοποίηση Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια, εκ των οποίων το 77%, δηλαδή δάνεια 4,7 δισ. ευρώ, είναι  στεγαστικά, το 18% (δηλ. δάνεια 1,1 δισ. ευρώ) μικρά επιχειρηματικά και το  υπόλοιπο 5% καταναλωτικά (ποσό περίπου 300.000 ευρώ). 

Σημειώνεται ότι η τιτλοποίηση Frontier είναι η μόνη τιτλοποίηση με κεφαλαιακά ουδέτερο αποτέλεσμα για την τράπεζα (Εθνική) που την πραγματοποιεί και μόλις ολοκληρωθεί, συνυπολογιζομένης και της ολοκλήρωσης της συναλλαγής πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της ΕΤΕ κατά 170 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το onboarding του χαρτοφυλακίου Frontier θα γίνει τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2022. 

Με την ανάληψη της διαχείρισης του Frontier, η doValue αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή των εταιρειών διαχείρισης, αφού και με την τιτλοποίηση Mexico της Eurobank, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, θα έχει υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 36 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ομίλου, η doValue είναι ηγέτης στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων στη ΝΑ Ευρώπη, με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια ύψους άνω των 162 δισ. ευρώ.
Με τις συναλλαγές Frontier και Αριάδνη, θα κλείσει ουσιαστικά ένας κύκλος μεγάλων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων NPLs και θα εκκινήσει μία νέα εποχή με πωλήσεις μικρότερων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες ή και τα funds που έχουν αγοράσει ήδη χαρτοφυλάκια NPLs. 

Ο δεύτερος αυτός κύκλος που αναμένεται το 2022 και 2023, θα λειτουργήσει ως η δευτερογενής αγορά στη δευτερογενή αγορά NPLs που δημιουργήθηκε με όχημα τον «Ηρακλή», ο οποίος διευκόλυνε τις μεγάλες τιτλοποιήσεις των τραπεζών για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων τους. Το επίτευγμα της απομείωσης των NPLs μέσω του «Ηρακλή» και με προοπτική, γενικευμένα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μονοψήφιο δείκτη NPE/NPL το 2022, επιβραβεύεται τόσο από τις αγορές, όσο και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (μετά την Fitch, χθες και η Moody's) οι οποίοι αναβαθμίζουν τις ελληνικές τράπεζες. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: