Κινέζος μεγιστάνας του τομέα εκπαίδευσης χάνει 15 δισ. δολάρια εξαιτίας των νέων κανόνων της Κίνας

Newsroom

O Larry Chen, πρώην δάσκαλος που έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχασε το στάτους του δισεκατομμυριούχου καθώς η Κίνα βάζει αυστηρά όρια στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο Chen, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gaotu Techedu, έχει πλέον καθαρή αξία 336 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, καθώς η διαδικτυακή του πλατφόρμα διδασκαλίας είδε τη μετοχή της να χάνει σχεδόν τα 2/3 της αξίας της την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη εν μέσω δημοσιευμάτων για ρυθμιστική αναδιάρθρωση του τομέα.

Το Σάββατο, η Κίνα δημοσιοποίησε νέους κανονισμούς που απαγορεύουν στις εταιρείες που παρέχουν προγράμματα μαθημάτων να αποκομίζουν κέρδη, να αντλούν κεφάλαια ή να εισάγονται στο χρηματιστήριο. Είναι το τελευταίο χτύπημα για τον  Chen, ο οποίος έχει χάσει περισσότερα από 15 δισ. δολάρια από τον Ιανουάριο, οπότε βυθίστηκε η μετοχή της Gaotu. 

Η Gaotu «θα συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις και θα ανταποκριθεί στην κοινωνική της ευθύνη», ανέφερε ο Chen σε δήλωσή του στο Weibo, μια κινεζική υπηρεσία αντίστοιχη του Twitter.

Βυθίστηκαν οι μετοχές

O Chen δεν ήταν ο μόνος που είδη τον πλούτο του να κατακρημνίζεται.

Η περιουσία του CEO της TAL Education Group, Zhang Bangxin, συρρικνώθηκε κατά $2,5 δισ. στα 1,4 δισ. δολάρια μετά τη βουτιά της μετοχής κατά 71% στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Το στάτους του δισεκατομμυριούχου έχασε και ο πρόεδρος της  New Oriental Education & Technology Group Inc. Yu Minhong, καθώς η απώλεια $685 εκατ. τον άφησε με περιουσία $579 εκατ. μετά την πτώση της μετοχής της εταιρείας κατά 54%.

Και οι δύο εταιρείες εξέδωσαν αντίστοιχες ανακοινώσεις συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.