Alpha Bank: Τέλος Ιουνίου η ολοκλήρωση της ΑΜΚ – Ενισχύεται ο αναπτυξιακός ρόλος της Τράπεζας

Νένα Μαλλιάρα

Σε αύξηση κεφαλαίου που θα διενεργηθεί σε «ρυθμούς» της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά με διαφορετικό υπόβαθρο και όρους, θα προχωρήσει η Alpha Bank. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της αύξησης κεφαλαίου είναι πολύ πιθανό να επιταχυνθούν και να γίνουν νωρίτερα από τις 27 Μαΐου, οπότε είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2021. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, στόχος είναι η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, ενισχύοντας τη «φαρέτρα» της Alpha Bank για τη συμβολή της στην επανεκκίνηση της Οικονομίας με τη χρηματοδότηση έργων ενταγμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Χθες, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, η Alpha Services and Holdings S.A., 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E., έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου. 

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Alpha Bank, ενώ θα προασπίζει ταυτόχρονα την αξία της επένδυσης των υφισταμένων μετόχων της Τράπεζας. Αυτή είναι μία βασική ειδοποιός διαφορά από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έγινε με κατάργηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων. Στην περίπτωση της επικείμενης ΑΜΚ της Alpha Bank, το βιβλίο προσφορών θα συμπεριλάβει όλους ανεξαιρέτως τους υφιστάμενους μετόχους, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους. 

Σημειώνεται ότι την προοπτική της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Alpha Bank, στηρίζει πλήρως το ΤΧΣ. Το Ταμείο (σημειώνεται ότι άμεσα αναμένεται και η ανακοίνωση του διορισμού του κ. Ηλία Ξηρουχάκη στη θέση του CEO)  θα τοποθετηθεί αναλυτικά μόλις ολοκληρωθούν οι διερευνητικές κινήσεις και διαμορφωθεί η πρόταση του ΔΣ της Τράπεζας. 

Καθώς η Alpha Bank διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, η αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει θα έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και θα διευκολύνει την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου επιχειρηματικού πλάνου, με αιχμή την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Πηγές από την Τράπεζα αναφέρουν στο insider.gr ότι πέραν των συναλλαγών, ύψους 3,3 δις. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί για φέτος, στο πρόγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα προστεθούν άλλα 4 δις. ευρώ σε τιτλοποιήσεις που θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή 2». Στόχος είναι σε διάστημα 11 – 12 μηνών από σήμερα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, περί το 7%.

Υπενθυμίζεται ότι οι συναλλαγές που έχει ανακοινώσει ήδη για φέτος η Alpha Bank αφορούν σε τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου 2 δισ. ευρώ (Project Cosmos) μέσω του προγράμματος Ηρακλής ΙI, και στην πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 0,9 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (Project Orbit) και 0,4 δισ. ευρώ στην Κύπρο (Project Sky). Το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών είναι υψηλό, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, ενώ οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο το κλείσιμο των συναλλαγών, μέρους του κόστους των οποίων έχει ήδη εγγραφεί στα αποτελέσματα του 2020, εντός του έτους. 

Το αναθεωρημένο πλάνο της Alpha Bank θα γνωστοποιηθεί μαζί με τις ανακοινώσεις για την ΑΜΚ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέραν της ταχύτερης μείωσης των ΜΕΔ, βασικοί άξονες του σχεδίου θα είναι καταρχάς η αύξηση των χορηγήσεων μέσω της χρηματοδότησης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και της παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις. Μέσω αυτών, η Τράπεζα αποσκοπεί σε αύξηση των εσόδων και των προοπτικών της κερδοφορίας της. 

Η επιδιωκόμενη αύξηση των εσόδων θα περάσει και μέσα από τον σχεδιασμό για τις ασφάλειες, τις τραπεζοασφάλειες και τις δραστηριότητες πιστωτικών καρτών.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τράπεζα συζητά την πώληση του acquiring πιστωτικών καρτών, σε σύμπραξη, ωστόσο, μέσω joint venture με τον επενδυτή, πράγμα που σημαίνει ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει μετοχική συμμετοχή και στο νέο σχήμα. 

Η ενίσχυση εσόδων και κερδών θα επιδιωχθούν και μέσω της παρουσίας στο εξωτερικό, με τα φώτα» να πέφτουν στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει ανακοινώσει τη μεταφορά των θυγατρικών στο εξωτερικό κάτω από μία holding που ανήκει στην Τράπεζα. Η κίνηση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την αξιοποίηση υπεραξιών που εκτιμώνται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

Το νέο business plan θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και μείωση καταστημάτων και προσωπικού στο πλαίσιο της περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: