Eurobank: Βγαίνει την Τετάρτη στις αγορές με ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα

Σε έκδοση ομολόγου senior preferred, ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει η Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Τετάρτη 28 Απριλίου, αφού ολοκληρωθεί, με τις σημερινές και αυριανές συναντήσεις, η διαδικασία των επαφών της Τράπεζας με τους επενδυτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις σε 30 – 35 επενδυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η έκδοση της Eurobank δεν αφορά ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά ενίσχυση της ρευστότητας και συγκεκριμένα «χτίσιμο» των προληπτικών κεφαλαίων που προβλέπει η οδηγία MREL. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα διαθέτει υπερεπάρκεια ρευστότητας, ωστόσο είναι υποχρεωμένη, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις ώστε να καλύψουν ελάχιστους δείκτες κεφαλαίων που έχει ορίσει ανά τράπεζα ο SRB μέχρι τα τέλη του 2025 (το ποσοστό ορίζεται επί των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, RWA της καθεμίας).

Όπως εκτιμάται η ομολογιακή έκδοση της Eurobank θα διαμορφωθεί σε επιτόκιο λίγο πάνω από 2%. Ανάλογη έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ είχε πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα τον περασμένο Νοέμβριο σε επιτόκιο λίγο κάτω του 3% (το εν λόγω ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα λίγο κάτω του 2%).

Σύμβουλοι της ομολογιακής έκδοσης της Eurobank είναι οι HSBC, Goldman Sachs, UBS, BNP και BofA.

Σημειώνεται ότι τα senior preferred ομόλογα είναι τα πιο ασφαλή σε περίπτωση εξυγίανσης πιστωτικού ιδρύματος, καθώς είναι τα τελευταία στη σειρά bail – in (η κατάταξη σε προτεραιότητα ρευστοποίησης είναι μετοχικό κεφάλαιο, προνομιούχες μετοχές, ομόλογα ΑΤ1, Tier II, senior non preferred, senior preferred).

Oι ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών γίνονται πλέον με ακόμη ευνοϊκότερους όρους, ύστερα από την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P. Το κλίμα υπέρ των ελληνικών τραπεζών πιστοποιεί και η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι υπόβαθρο για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και δίοδος για την έξοδο των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές με ομολογιακές εκδόσεις, υπήρξε ο «Ηρακλής» και η πρόσφατη παράτασή του για την ριζική αντιμετώπιση των NPLs.

Τον Φεβρουάριο, η Alpha Bank προχώρησε σε έκδοση ομολόγου Tier II 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της δημιουργίας προληπτικών κεφαλαίων MREL. Όπως είχε γράψει το insider.gr οι ελληνικές τράπεζες θα ρίχνουν «λίπασμα κεφαλαίων» στους ισολογισμούς τους σε ετήσια βάση και καθ΄ όλη τη διάρκεια της προσεχούς πενταετίας, με αποτέλεσμα, χωρίς την έκδοση νέων μετοχών, τα κεφάλαιά τους να ενισχυθούν κατά 16 δις. ευρώ μέχρι το 2025 (το ποσό προκύπτει με βάση το συνολικό σταθμισμένο ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ανέρχεται σε 160 δισ. ευρώ).

Ο ρυθμός υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων θα διευκολύνεται όσο οι τράπεζες μειώνουν τα κόκκινα δάνεια και γίνονται πιο υγιείς και ελκυστικές για τους επενδυτές.

Η υποχρέωση MREL

Η υποχρέωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, - στο πλαίσιο της πρόληψης και όχι της κάλυψης κεφαλαιακών κενών όπως συνέβαινε μέχρι και το 2015 για τις ελληνικές τράπεζες -, απορρέει από μία νέα πανευρωπαϊκή πρόκληση: την διαμόρφωση δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας περί το 25% το 2025. Ο στόχος αυτός προβλέπεται από την υποχρέωση MREL (Minimum Required Eligible Liabilities) που θέσπισε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2010 (το SRB ξεκίνησε τις εργασίες του την 1η/1/2015).

Συνίσταται στην υποχρέωση των τραπεζών να σχηματίσουν προληπτικό κεφάλαιο για την προστασία των καταθετών σε περίπτωση εξυγίανσης. Ειδικότερα, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρούν ανά πάσα στιγμή μία ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL) με την έκδοση επαρκών χρηματοοικονομικών μέσων (π.χ. ομόλογα Tier II, AT1 κ.ά.), τα οποία θα μπορούν να διαγραφούν ή και να απομειωθούν προς απορρόφηση ζημιών ή/και να μετατραπούν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Με βάση το συνολικό σταθμισμένο ενεργητικό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που ανέρχεται σε 160 δισ. ευρώ, μέχρι το 2025 θα πρέπει τα κεφάλαιά τους να ενισχυθούν μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων κατά 16 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.