«Πρεμιέρα» για τα self tests στο λιανεμπόριο – Αγωνία των εμπόρων για τον πασχαλινό τζίρου

Ρομίνα Νικηφόρου

Με τα υποχρεωτικά self tests να επεκτείνονται από σήμερα και στους εργαζομένους στο λιανεμπόριο, ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί ότι ο στόχος για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στην αγορά θα μπορέσει να επιτευχθεί άμεσα, ώστε να διασωθεί μέρος του πασχαλινού τζίρου ο οποίος προ κορονοϊού έφτανε το 1,5 δισ. ευρώ.

Οι έμποροι χαρακτηρίζουν υποτονική την κίνηση στα καταστήματα τις πρώτες δύο εβδομάδες της επαναλειτουργίας τους και όπως επισημαίνει στο insider.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, τα self test αποτελούν ένα θετικό εργαλείο που εκτιμάται ότι θα βοηθήσει, ώστε να καταργηθεί το ραντεβού για τις αγορές στα καταστήματα και να τονωθεί η κίνηση. «Όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα» τονίζει ο κ. Καφούνης.

Την εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα όπως και την επόμενη, τη Μεγάλη Εβδομάδα, η αγοραστική κίνηση παραδοσιακά αυξάνεται για τα πασχαλινά ψώνια, λαμπάδες και δώρα, με τον εμπορικό κόσμο να ελπίζει ότι και φέτος παρά τις δύσκολες συνθήκες θα μπορέσει να πάρει μία «ανάσα», μετά μάλιστα και τη «χαμένη» περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και της εκπτωτικής περιόδου.

«Η καθιέρωση υποχρεωτικής διενέργειας self tests σε όλους τους εργαζόμενους του εμπορίου, των υπηρεσιών και των μεταφορών θα πρέπει να γίνει αποδεκτή, ως ένας ακόμα απαραίτητος κανόνας υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας» σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κορκίδης «συνολικά στο λιανικό εμπόριο η εβδομαδιαία υποχρεωτική "αυτοδιάγνωση" αφορά σε 511.300 εργοδότες και εργαζόμενους σε 63.000 καταστήματα. Αναλυτικά αφορούν σε 312.233 μισθωτούς, 118.291 αυτοαπασχολούμενους, 24.482 οικογενειακούς βοηθούς και 56.294 εργοδότες. Το ζητούμενο τώρα είναι τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργήσουν το συντομότερο κανονικά και με ασφάλεια, να σταματήσει η εβδομαδιαία "αιμορραγία" των 350 εκατ. ευρώ και να επιτευχθεί ο πασχαλινός τζίρος των περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που προσδοκά η αγορά το δεκαήμερο πριν το Πάσχα, ώστε να κάνει την δική της "μικρή ανάσταση", που έχει μεγάλη ανάγκη».

Ανοίγουν με click away τα καταστήματα στην Κοζάνη, κλειστά τα εμπορικά κέντρα

Από την άλλη πλευρά, κλειστά θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα τα εμπορικά κέντρα καθώς ούτε την περασμένη Παρασκευή δόθηκε το «πράσινο φως» από τη Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την επαναλειτουργία τους.

Το νέο «όχι» των ειδικών προκάλεσε μάλιστα τη δυσαρέσκεια αρκετών επιχειρήσεων ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, μέλη του οποίου είναι μεταξύ άλλων και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων και εμπορικά κέντρα. σε ανακοίνωσή του επεσήμανε πως η «επιλεκτική απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας μας».

Αντίθετα, από σήμερα ανοίγουν με τη μέθοδο click away καταστήματα και στη Κοζάνη ενώ με click away συνεχίζουν να λειτουργούν και στη Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτά σούπερ μάρκετ και καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων

Τη δυνατότητα να λειτουργήσουν θα έχουν τέλος, εμπορικά καταστήματα , σούπερ μάρκετ, όπως και τα κομμωτήρια την Κυριακή των Βαΐων στις 25 Απρίλιου, όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα έως τη Μεγάλη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς το click inside αυξάνει τον τζίρο των μικρών καταστημάτων παιχνιδιών – Τι συμβαίνει σε Jumbo και Μουστάκα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: