Επιχειρήσεις

Κατατέθηκε η ρύθμιση για τις… μπουλντόζες στο Ελληνικό

Κώστας Κετσιετζής

Νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει να προχωρήσουν οι πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό, περιέχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα αεροδρόμια που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως είχε γράψει το insider.gr με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν κάποιες εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό πριν υπογραφεί η οριστική σύμβαση μεταβίβασης, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Lamda Development.

Αναλαμβάνει η Lamda Development την εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης

Ειδικότερα, με το άρθρο 67 του σχεδίου νόμου «Ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών, ρυθμίσεις μεταφορών και άλλες διατάξεις» θεωρούνται νομίμως υφιστάμενες όλες οι εγκαταστάσεις (κτήρια και εν γένει κτίσματα και κατασκευές) που έχουν ανεγερθεί μέχρι σήμερα στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, με σχετικές διαπιστωτικές πράξεις του υπουργού Ανάπτυξης που θα εκδοθούν μετά από εισήγηση της Ελληνικό ΑΕ εντός ενός μήνα από την ψήφιση του νόμου. Οι διαπιστωτικές πράξεις επέχουν θέση άδειας κατεδάφισης, με εξαίρεση συγκεκριμένα κτήρια στο Ελληνικό που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ή διατηρούμενα.

Προβλέπεται, ακόμη, πως «η εκτέλεση των εργασιών κατεδάφισης των κτηρίων και εν γένει κτισμάτων και κατασκευών (...) διενεργείται πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development», πρόβλεψη που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. 

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται πως οι κατεδαφίσεις αρκετών κτηρίων διενεργούνται «από και με δαπάνη» της Lamda Development ενώ για ορισμένα άλλα κτίρια ή κατασκευές, η δαπάνη θα βαρύνει την Ελληνικό ΑΕ. Προβλέπεται ακόμη πως ορισμένα κτίρια θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται -π.χ. τα κτήρια των σωματείων ΑΜΕΑ, τα κτήρια που στεγάζεται η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του υπουργείου Ναυτιλίας κ.α.

Γεωργιάδης: Είμαστε στην τελική ευθεία 

«Είμαστε στην τελική ευθεία, όλα έχουν μπει πια σε μια σειρά», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στον ραδιοφωνικό για την επένδυση στο Ελληνικό σχολιάζοντας τις σχετικές τροπολογίες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για τα υδατοδρόμια. 

«Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την άμεση έναρξη των εργασιών στο έργο του Ελληνικού, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για το Καζίνο», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πως αναλαμβάνει ο ίδιος «εντός του υπουργείου Ανάπτυξης κάποιες επιπλέον αρμοδιότητες, για να τρέξουμε τα θέματα των αυθαιρέτων κτισμάτων που πρέπει να γκρεμίσουμε, αλλά και τη μεταφορά της βάσης των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στην περιοχή του Σκαραμαγκά, που είναι οι τελευταίες εκκρεμότητες και μετά μπαίνουν οι μπουλντόζες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.