«Μαύρο κουτί» για τις τράπεζες το σχέδιο του ΤΧΣ

Βάσω Αγγελέτου

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους κύκλους των τραπεζιτών για τους χειρισμούς του Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά στην προώθηση στις Βρυξέλλες του Σχεδίου του ΤΧΣ, ή αλλιώς, APS.

«Το APS είναι ένα μαύρο κουτί για τις τράπεζες, δεν έχουμε ιδέα τι περιέχει. Περιμένουμε να εγκριθεί για να δούμε ποιες τροποποιήσεις περιλαμβάνει», δήλωσε στο insider.gr υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου εμφανώς δυσαρεστημένη με τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το σχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών με κρατικές εγγυήσεις βρίσκεται πολύ υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, γεγονός που αποδεικνύει και η αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο.

Η αγορά, όμως, προσδοκούσε ότι θα υπάρξει διαβούλευση του ΥΠΟΙΚ με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανώτατα στελέχη και από τους τρεις stakeholders, πάντως, διατείνονται σε δηλώσεις τους στο insider.gr ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ και ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός προώθησε μόνος του το APS για έγκριση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, και με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο, ο κ. Ζαββός δρομολογεί -σύμφωνα με πληροφορίες- άμεσα κύκλους επαφών με κάθε τράπεζα χωριστά, προκειμένου να παρέχει επαρκή εικόνα για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο APS και να αντιμετωπιστούν οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, σε σύγκριση με την Ιταλία που ήταν η «γενέτειρα» αυτής της λύσης για τις τράπεζες και τα υπέρογκα κόκκινα δάνεια. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι το αξιόχρεο της χώρας ταξινομείται χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ακριβή τη λύση αυτή για τα κεφάλαια των τραπεζών.

Εξελίξεις στο ζήτημα αυτό αναμένονται, ούτως ή άλλως, την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. Το APS βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καθώς αποτελεί τη μοναδική συστημική πρόταση που έχει δρομολογηθεί για την ταχύτερη αντιμετώπιση του σημαντικότερου -ίσως- προβλήματος της οικονομίας σήμερα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: