Επιχειρήσεις

Έρχονται νέα πρότυπα για την τεχνολογία πληρωμών δια χειρός Κομισιόν - Τι αλλάζει

Visa και Mastercard μπορεί να κυριαρχούν σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών μέσω κάρτας, όμως η Κομισιόν εξετάζει νέους κανόνες για τις πληρωμές, σε μια κίνηση που αποτελεί δοκιμασία για τις εταιρείες καρτών και τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει νέους κανόνες, που θα της επιτρέψουν να επισπεύσει την εφαρμογή του συστήματος στιγμιαίων πληρωμών που εγκαινίασε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που φαίνεται να θέτει σε δοκιμασία τις εταιρείες καρτών και τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η PayPal, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Το σύστημα TIPS --Target Instant Payment Settlement, Διακανονισμός Στιγμιαίων Πληρωμών μέσω Target -- της ΕΚΤ θα επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες στην Ευρώπη να μεταφέρουν ο ένας στον άλλο ευρώ μέσα σε δευτερόλεπτα και ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας της τοπικής τους τράπεζας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί δοκιμασία για αμερικανικές εταιρείες όπως η PayPal, η Google, η Facebook και η Amazon, και τις κινεζικές Alibaba και Tencent που σήμερα κυριαρχούν σε τέτοιου είδους υπηρεσίες στην Ευρώπη.

Αλλά καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι στιγμής εντάσσονται στο σύστημα με αργούς ρυθμούς, η Κομισιόν εξετάζει πιθανά μέτρα για να διευκολύνει τη χρήση του.

«Εξετάζουμε κατά πόσο θα χρειαστεί μια ισχυρότερη ρυθμιστική ώθηση για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Σε μερικά χρόνια, θέλουμε η Ευρώπη να ορίσει νέα παγκόσμια πρότυπα για την τεχνολογία πληρωμών», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: