Επιχειρήσεις
Πένη Χαλάτση

Στη χάραξη της πολιτικής των κρατών συχνά εντάσσονται οι όροι «ενεργειακή ασφάλεια» ή «οικονομική ασφάλεια» ενώ λιγότερο δόκιμος στη χάραξη της εκάστοτε πολιτικής δείχνει να είναι ο όρος «διατροφική ασφάλεια».  

Πρόκειται ουσιαστικά για τη διατροφική αυτάρκεια των πληθυσμών μέσα από πρακτικές «ανταλλαγής» προϊόντων και εκμετάλλευσης της αγροτικής παραγωγής. Ο Pierre Rabhi αποτελεί εμπνευστή της συγκεκριμένης ιδέας, ο οποίος κατάφερε να «παντρέψει» την ιδεολογία, με την ηθική και την επιχειρηματικότητα στη βάση της αγροτικής παραγωγής.

Ο Rabhi θεωρείται αναγνωρισμένος διεθνώς ως ειδικός διατροφικής ασφάλειας και έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της ερημοποίησης.

Η θεωρία του βασίζεται στην προτροπή για ήπια και λιτή χρήση των πόρων του πλανήτη, ισότιμα από όλους τους λαούς και προωθεί τις πρακτικές της Αγροοικολογίας και της συλλογικής εργασίας η οποία προάγει την την κοινωνική ωφέλεια και την τοπική ανάπτυξη μέσα από την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, υπερασπίζεται ένα είδος κοινωνίας που λειτουργεί με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση και υποστηρίζει την ανάπτυξη γεωργικών πρακτικών προσβάσιμων σε όλους, και κυρίως σε ευπαθείς ομάδες (ανάπηροι, ηλικιωμένοι κλπ).

Συλλογικά επιχειρηματικά μοντέλα που θυμίζουν «παραμύθι»

Αν και απέχει από ενέργειες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο Rabhi και η ομάδα του αναπτύσσουν δομές οι οποίες δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να εκπαιδευτεί σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, εκμετάλλευσης της αγροτικής παραγωγής στη λογική της αυτάρκειας χωρίς να μεσολαβεί απαραίτητα κάποια χρηματική συναλλαγή (η λογική  της ιδέας βασίζεται στην ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών ).

Το βιοκλιματικό ξενοδοχείο και εκπαιδευτήριο Hameau

Το βιοκλιματικό ξενοδοχείο Hameau de Buis περιλαμβάνει 20 ξεχωριστές κατοικίες, μια φάρμα και σχολικές υποδομές στις οποίες συγκεντρώνονται άτομα από εντελώς διαφορετικές κουλτούρες. Οι «μόνιμοι» κάτοικοι της φάρμας είναι 15 συνταξιούχοι, 20 παιδιά ενώ στο μέρος «συχνάζουν» και οικογένειες που διαμένουν στις γύρω περιοχές και συνοδεύουν τα παιδιά τους στη σχολική μονάδα της φάρμας. Η εκπαίδευση που προσφέρει το σχολείο βασίζεται σε εναλλακτικές παιδαγωγικές μεθόδους και συμπεριλαμβάνει μαθήματα οικολογικής κατασκευής, δημιουργίας οικολογικών χωριών, μαθήματα ανθρωπίνων σχέσεων κλπ. Η φάρμα φιλοξενεί ζώα όπως άλογα, πουλερικά κλπ ενώ καλλιεργούνται πολλά είδη φρούτων και λαχανικών.

Αγροτουρισμός στο Amanims

Το Les Amanims είναι ένας χώρος όπου επισκέπτες από όλο τον κόσμο  έρχονται σε επαφή με οικολογικές πρακτικές και μπορούν να φιλοξενηθούν απολαμβάνοντας όλες τις ανέσεις (εστιατόριο, διαμονή) ενώ υπάρχει και δημοτικό σχολείο όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται σε βιώσιμες πρακτικές. Φυσικά, οι εγκαταστάσεις βρίσκονται μέσα στο δάσος.

Ο οργανισμός Terre & Humanisme

Η πρώτη δομή που δημιούργησε πριν από 20 χρόνια ο Pierre Rabhi και οι συνεργάτες του ήταν ο οργανισμός Terre & Humanisme, ο οποίος σκοπεύει στη δημιουργία δικτύων από ντόπιους εκπαιδευτές σε θέματα αγροοικολογίας. Στα προγράμματα, τα οποία πραγματοποιούνται στην περιοχή Lablachère (γαλλική επαρχία) συμμετέχουν 500 μαθητευόμενοι και εθελοντές ετησίως.

Tο μοντέλο του Rabhi μεταφέρεται στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα λειτουργεί η Εναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι» με ιδρυτή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη. Στο δίκτυο συμμετέχουν 18 τοπικές ομάδες που δημιουργήθηκαν και τους χιλιάδες καλλιεργητές που τις εμπιστεύτηκαν, όσο και εκτός των συνόρων με μια τοπική ομάδα στην Βουλγαρία και πολλούς ακόμα υποστηρικτές παγκόσμια. Το κοινό συμμετέχει προσφέροντας προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία τα ανταλλάσει με αντίστοιχα αγαθά από άλλους συμμετέχοντες (π.χ διαμονή ή φιλοξενία ανταλλάσσεται με προϊόντα κλπ).

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.