Επιχειρήσεις

Χρηματοδότηση για την προώθηση του ελληνικού αμπελώνα

Εργαλεία marketing και προώθησης της ελληνικής αμπελουργίας εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό για τον κλάδο με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πρόθυμη να καλύψει το κόστος. Ο  στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία μπαίνει σε φάση υλοποίησης καθώς δόθηκε ήδη στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) η τελική πρόταση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με το πλάνο δράσης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΔΟΑΟ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Στρατηγικό Σχέδιο θα είναι έγκαιρα έτοιμο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, ενώ εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα του κλάδου για κάλυψη του κόστους λέγοντας χαρακτηριστικά «τα χρήματα που θα χρειαστούν, υπάρχει τρόπος να αναζητηθούν. Ακόμη, ο υπουργός εξήρε το πνεύμα ενότητας και λειτουργίας της ΕΔΟΑΟ, τονίζοντας ότι παράγει έργο, ενώ σχετικά με τον ΕΦΚ στο κρασί, είπε χαρακτηριστικά ότι ο κύκλος έκλεισε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η  μείωση εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα από το 1984 έως το 2015 ανήλθε σε 28%. Μάλιστα, κάθε χρόνο φυτεύονται εκτάσεις 3.000 στρεμμάτων τη στιγμή που εγκαταλείπονται ή χάνονται εκτάσεις 5.000 - 7.000 στρεμμάτων ενώ σήμερα ο ελληνικός αμπελώνας, αριθμεί 627.000 στρέμματα. Η σχετική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. για τα προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνα έως το 2020, αναμένει το υπουργείο ότι θα αποτελέσει ένα εργαλείο με απορροφητικότητα άνω του 98% ενώ την τελευταία δεκαετία έχουν αναδιαρθρωθεί στη χώρα 100.000 στρέμματα αμπελώνα. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.