Ειδήσεις | Διεθνή

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας, ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’, στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα.

Ο δρόμος προς τον πρωθυπουργικό θώκο άνοιξε για τον 46χρονο πολιτικό μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του απερχόμενου κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Άγνωστη παραμένει, ωστόσο, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα εντός των επόμενων ημερών.

«Ήταν τιμή μου- δεν υπάρχει μεγαλύτερη- που κυβέρνησα την Ισπανία», δήλωσε ο Ραχόι, μετά την ψηφοφορία, και ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που την βρήκε.

Ο Σάντσεθ, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις της χώρας, κάνοντας ειδική μνεία στα κοινωνικά ζητήματα, την ανεργία και τις σχέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διακυβέρνηση της ιβηρικής χώρας από τους Σοσιαλιστές μόνο εύκολη υπόθεση δεν χαρακτηρίζεται, καθώς η βουλευτική δύναμη του PSOE αριθμεί σε μόλις 84 έδρες. Η νέα κυβέρνηση, βέβαια, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των βουλευτών του Podemos, του Καταλανικού Κόμματος και των Βάσκων Εθνικιστών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.