Ειδήσεις | Ελλάδα

Σήμερα Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του Λιμένα Θεσσαλονίκης, η οποία καθορίζει το πως η κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) που εξαγοράζει το 67% του ΟΛΘ θα διαχειρίζεται το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Εισηγητές θα είναι οι βουλευτές  Δημήτριος Μάρδας και Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Αυτό είναι και το τελικό βήμα που θα «ξεκλειδώσει» την καταβολή του τιμήματος των 231,926 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Μάρτιο. Η συμφωνία πώλησης των μετοχών του ΟΛΘ περιλαμβάνει επιπλέον υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία ενώ τα αναμενόμενα έσοδα του Δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης υπολογίζονται πλέον των 170 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22% της εισηγμένης που θα μείνει στον έλεγχο του, καθώς και οι εκτιμώμενες -πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών- επενδύσεις έως τη λήξη της παραχώρησης το 2051.

Τα επόμενα βήματα

Μετά από την ψήφιση της σχετικής σύμβασης από την Βουλή το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου, όπως έγινε και με τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά με την Cosco. Έτσι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης θα περάσει το πακέτο των μετοχών του 67% του ΟΛΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία. Στη συνέχεια θα αναλάβει το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα το οποίο από τα 11 μέλη περιορίζεται στα εννέα, με το ΤΑΙΠΕΔ να εκπροσωπείται με ένα μέλος.

Σημειώνεται πως ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΛΘ, South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) έχει τρεις μετόχους: Επικεφαλής είναι το γερμανικό επενδυτικό κεφάλαιο Deutsche Invest Equity Partners (DIEP), το οποίο κατέχει και το 47% της κοινοπραξίας. Και συμμετέχουν η θυγατρική της γαλλικής ναυτιλιακής τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων CMA CGM, Terminal Link, η οποία κατέχει το 33%, και η Belterra Investments. συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη με 20%.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί πως η DIEP και η Dimerra, επίσης συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδούς στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.