Ειδήσεις | Ελλάδα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσουν οι αγρότες για την έναρξη των κινητοποιήσεων ενώ παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται τα αγροτοδικεία για παλαιότερα μπλόκα, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τους δρόμους.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων θα συνεδριάσει προκειμένου να καταλήξει σε ένα πλάνο και να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες πραγματοποιούν ανά νομό σε διάφορα κεντρικά σημεία μεγάλων και μικρών πόλεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα γύρω χωριά προκειμένου να καταλήξουν στον τρόπο αντίδρασής τους.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων του κλάδου είναι το ασφαλιστικό, η φορολογία, η κατάργηση των τεκμηρίων, οι κατασχέσεις, η κατάργηση των επιδομάτων τέκνων, οι κατώτατες εγγυημένες τιμές, η ενίσχυση της κτηνοτροφίας, τα έργα υποδομής.

Όπως σημειώνουν, με το πολυνομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2%, ενώ πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές θα θεωρούνται ως εισόδημα για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%.Επίσης, αντιδρούν στην αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκ ευρώ που πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ/στρέμμα.

Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, που δημιουργήθηκε πέρυσι. Η συνάντηση θα γίνει στο περιφερειακό συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, από Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κιλκίς, Χαλκηδόνα, Σέρρες και Χαλκιδική, προκειμένου να καθορίσουν την στάση τους απέναντι στα προβλήματα του κλάδου.

Αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σερρών.

Ο Αποστόλου καλεί τους αγρότες να συζητήσουν

«Δεν είμαι αυτός που θα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο. Είμαι στη διάθεσή τους για να τα συζητήσουμε» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή τις ανακοινώσεις κινητοποιήσεων.

«Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους όσοι αυτή την ώρα πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις, κάποια αντιπροσωπεία τους, να έρθουν σε μία συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να συζητήσουμε πάνω στα καινούρια αιτήματα που εμφανίζονται και δεν έχουν κωδικοποιηθεί ακόμη, αλλά και ταυτόχρονα να δούμε την πορεία μας αυτή τη χρονιά» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.