Ειδήσεις | Ελλάδα

Εξελίξεις στην υπόθεση Τσαλικίδη, του στελέχους εταιρίας τηλεπικοινωνιών, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του, λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, φέρνει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θέτει σε αμφισβήτηση την εκδοχή της αυτοκτονίας την οποία είχε δεχθεί η εισαγγελική έρευνα, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντ. Λιόγας, ζήτησε τη δικογραφία για την υπόθεση προκειμένου να ερευνηθεί εκ νέου από εισαγγελικό λειτουργό.

Υπενθυμίζεται ότι η δικογραφία για την υπόθεση του θανάτου του στελέχους, έχει μπει δύο φορές στο αρχείο, την πρώτη το 2006 μετά από έρευνα του τότε Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τη δεύτερη το 2014 μετά από έρευνα εφέτη ανακριτή.

Τι αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε μια σειρά «ασυνεπειών» στην έρευνα για τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη στελέχους εταιρείας τηλεπικοινωνιών που βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στις 9 Μαρτίου 2005, λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων μελών της κυβέρνησης.

Με απόφασή του (judgement) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά το δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή. Και αυτό διότι έκρινε πως η συμπληρωματική έρευνα που ξεκίνησε το 2012 γύρω από τον θάνατο του Τσαλικίδη και η οποία επιβεβαίωσε την υπόθεση της αυτοκτονίας δεν έγινε σωστά.

Η απόφαση κάνει λόγο για «ασυνέπειες» που εντοπίσθηκαν στις εκθέσεις τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης που έγιναν ύστερα από αίτημα των προσφυγόντων και για τις οποίες η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν έπραξε τα δέοντα.

Μια από αυτές είναι η έλλειψη αυτοκτονικού κινήτρου που επιβεβαιώνεται από την ψυχιατρική έκθεση. Αλλά και οι αναφορές για ένα σπασμένο κόκκαλο του λαιμού που σχετίζεται με στραγγαλισμούς.

Αποζημίωση 50.000 ευρώ

Η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2014 υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος δεν προήλθε από αυτοκτονία και ήταν συνδεμένος με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Το Δικαστήριο αποφάσε ότι η παράλειψη των ελληνικών αρχών να διενεργήσουν επαρκή συμπληρωματική έρευνα για το θάνατο του Τσαλικίδη παραβιάζει το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διέταξε την καταβολή στην οικογένεια του Τσαλικίδη το πόσο των 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη (η οικογένεια ζητούσε 300.000 ευρώ) καθώς και 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.