Ειδήσεις
Θανάσης Κουκάκης

Σε πτυχές της συζήτησης που θα λάβει χώρα στο Eurogroup της Πέμπτης αναφέρεται, μιλώντας στο insider.gr, ο Καθηγητής Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επικεντρωθούν στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας (πέραν του 2018) και στα πιθανά μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως να εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα μέσα του 2018, ο κ. Αυγουλέας ξεκαθάρισε πως οι επιλογές που μπορούν να γίνουν μεσοπρόθεσμα είναι πολύ συγκεκριμένες.

«Το βουνό του χρέους είναι ένα εμπόδιο όχι μόνο για τα οικονομικά της Ελλάδας, αλλά και στον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ο έξω κόσμος. Τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους τείνουν να αυξάνουν την πολιτική και οικονομική αστάθεια, καθιστώντας έτσι μη ελκυστική την Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές. Η αποτυχία της Ευρωομάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ελληνικό χρέος είναι επίσης απογοητευτική», ανέφερε ο κ. Αυγουλέας.

Σε σχέση με το πιθανό συμβιβασμό των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα προβλέπει τη συμμετοχή του Ταμείου χωρίς χρηματοδότηση, έως ότου αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα για το χρέος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δεν εμφανίζεται ικανοποιημένος από το ενδεχόμενο αυτό.

«Είναι καθήκον της Ευρωομάδας να τιμήσει τις μεγάλες παραδόσεις της Ευρώπης για αλληλεγγύη και να δώσει ριζική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Αυτή η λύση δεν είναι άλλη παρά η σταδιακή μετατόπιση του ελληνικού χρέους στον ESM με αντίστοιχη διεύρυνση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων και το κλείδωμα των μακροπρόθεσμων επιτοκίων στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα», ανέφερε.

Σε σχέση με την πρόταση που κόμισε χθες στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, και η οποία προβλέπει ένα μηχανισμό που θα αναθεωρεί μία σειρά παραμέτρων ανάλογα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ο κ. Αυγουλέας, έκανε μια αναφορά σε κάτι αντίστοιχο.

«Λόγω του αργού ρυθμού διαρθρωτικής προσαρμογής, το Eurogroup θα ήταν δικαιολογημένο να επιβάλει διαθρωτικά προαπαιτούμενα στην Ελλάδα με παράλληλη ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο οι πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι που συζητούνται σήμερα πρέπει είτε να εγκαταλειφθούν είτε να αναβληθούν για να δοθεί στην οικονομία της χώρας η δυνατότητα να αναπνεύσει», είπε.

Στη βάση αυτή ο Έλληνας ακαδημαϊκός τόνισε πως η Ευρωομάδα θα μπορούσε να προσθέσει μια προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2022 θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε δημόσιες επενδύσεις. «Οι δημόσιες επενδύσεις θα προσελκύσουν ιδιωτικές επενδύσεις για να βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε σχετικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.