Ειδήσεις | Διεθνή

Άσχημα μαντάτα φέρνει η Deutsche Bank σε όσους επένδυσαν στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου τα χρόνια της κρίσης. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες Έλληνες, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουν επενδύσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από το 2010 έως το τέλος του 2014. Ανάλυση της γερμανικής τράπεζας αναφέρει πως το τρελό ράλι τιμών που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια πλησιάζει στο τέλος του.

Ειδικότερα, ο αναλυτής της Deutsche Bank, Sahil Mahtani αναφέρει πως ο συνδυασμός των αυξανόμενων επιτοκίων, των κινήσεων της Τράπεζας της Αγγλίας στην αγορά και της «πολιτικοποίησης του ζητήματος στέγασης» δείχνουν πως η τρελή αύξηση των τιμών που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια στις κατοικίας του Λονδίνου δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ακόμη, σημειώνει πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λειτουργούν ως καταλύτες και δείχνουν ότι το 2015 είναι σημείο καμπής. «Η αγορά κατοικίας του Λονδίνου μάλλον δεν θα απολαύσει τα επόμενα τριάντα χρόνια όπως απόλαυσε τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες», τονίζεται στην έκθεση.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank τονίζει τέσσερα σημεία που δείχνουν το τρελό ράλι τιμών της αγοράς κατοικίας της βρετανικής πρωτεύουσας:

- Κάθε 1 λίρα που επενδύθηκε σε λονδρέζικη κατοικία το 1990 τώρα αξίζει 5 λίρες. Πρόκειται για απόδοση διπλάσια από αυτή του FTSE 100, το ίδιο διάστημα.

- Τα τελευταία 60 χρόνια οι τιμές κατοικίας του Λονδίνου έχουν πέσει μόνο τρεις φορές: Κατά τη διάρκεια της ύφεσης των αρχών της δεκαετίας του 80’. Κατά τη κρίση της στερλίνας του 1992 και κατά την οικονομική κρίση του 2009.

- Συντηρητικές εκτιμήσεις τοποθετούν την μέση τιμή κατοικίας 13 φορές μεγαλύτερη από το μέσο μεικτό ετήσιο εισόδημα

- Τα ενυπόθηκα δάνεια του Λονδίνου αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικών ενυπόθηκων δανείων της χώρας.

Η αγορά κατοικίας του Λονδίνου είναι τεράστια και ακριβή. Ο Mahtani θεωρεί πως η εκτόξευση των τιμών του Λονδίνου οφείλεται στην προσφορά και της ζήτηση. Ωστόσο, τονίζει ο αναλυτής, υπάρχει και ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας: Η πεποίθηση ότι οι τιμές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Πολλοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τεράστια ποσά επειδή πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να πουλήσουν ακόμη ακριβότερα αργότερα.

Αυτός είναι και ο πιο ανησυχητικός παράγοντας σύμφωνα με τον αναλυτή της Deutsche Bank ο οποίος θυμίζει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων του Χονγκ Κονγκ του 1997, όπου οι τιμές έπεσαν κατά 40% μέσα σε ένα χρόνο, ως απόδειξη του τι συμβαίνει όταν αλλάζει ξαφνικά η κοινή αντίληψη.

Η ΒοΕ, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία σύμφωνα με τον αναλυτή έχει ξεκινήσει να αντιμετωπίζει την αγορά κατοικίας περισσότερο ως «κοινή ωφέλεια» και όχι ως οικονομικό στοιχείο. Και αυτό διότι ο διοικητής της, Mark Carney βλέπει τα ενυπόθηκα δάνεια ως βασικά συστατικά της τραπεζικής σταθερότητας. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προωθήσει περισσότερα μέτρα συγκράτησης και ελέγχου της χρηματοδότησης που με τη σειρά του θα δώσει σήμα για μείωση των τιμών.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που θα επηρεάσει πιθανότατα αρνητικά την αγορά κατοικίας του Λονδίνου τα επόμενα χρόνια είναι η παρέμβαση των πολιτικών τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά. Μόνο το 40% των σημερινών 25άρηδων έως 40άρηδων λονδρέζων έχουν δικό τους σπίτι από τα 66% που ήταν το 1991. Ο Mahtani πιστεύει ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα της Βρετανίας θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο θέμα στην προσπάθεια τους να κερδίσουν την επόμενη γενιά ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.