Ειδήσεις | Διεθνή

Κίνα: Ανακοίνωσε την «εκδίωξη» αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Νότια Σινική Θάλασσα

Newsroom

Ο στρατός της Κίνας παρακολούθησε από κοντά και "'έδιωξε" το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Halsey που εισήλθε στα χωρικά ύδατα των Νησιών Παρασέλ στη Νότια Σινική Θάλασσα σήμερα, 10 Μαΐου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Νότια Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η κίνηση των ΗΠΑ "παραβίασε σοβαρά την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας", ανέφερε ο στρατός.

"Είναι άλλη μία πολύ ισχυρή απόδειξη της ναυτιλιακής ηγεμονίας της και της στρατιωτικοποίησης της Νότιας Σινικής Θάλασσας", ανέφερε, προσθέτοντας πως οι στρατιώτες του θα παραμείνουν σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής και θα διασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε σε ανακοίνωση πως το αντιτορπιλικό διεκδίκησε δικαιώματα ναυσιπλοΐας και ελευθερίες στη Νότια Σινική Θάλασσα κοντά στα Νησιά Παρασέλ "σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο".

Το USS Halsey εξήλθε από την περιοχή μετά την επιχείρησή του και συνέχισε την πορεία του στη Νότια Σινική Θάλασσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω αύξησης των εντάσεων στη στρατηγικής σημασίας Νότια Σινική Θάλασσα, με τις Φιλιππίνες, σύμμαχο των ΗΠΑ, να έχουν εμπλακεί σε διπλωματική διένεξη με το Πεκίνο σχετικά με διαφιλονικούμενα ύδατα στην περιοχή.

Η Κίνα διεκδικεί μεγάλα τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, περιλαμβανομένων τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε το 2016 πως οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στερούνται βάσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: