Ειδήσεις | Διεθνή

Ουκρανία: Διασώστες απομακρύνουν ηλικιωμένους και ανήμπορους από περιοχές που πλησιάζουν οι Ρώσοι

Newsroom

Η Αντζέλικα Σαρονόβα και η 86χρονη μητέρα της άντεξαν στην πόλη τους, στην ανατολική Ουκρανία, για όσο μπορούσαν πριν τελικά την εγκαταλείψουν αυτή την εβδομάδα παίρνοντας μαζί τους μόλις μερικές τσάντες.

Οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται σταθερά στα βόρεια και τα νότια του Τορέτσκ καθώς πιέζουν σε διάφορα τμήματα του ανατολικού μετώπου, απειλώντας να περικυκλώσουν τελικά την πόλη και άλλες γύρω από αυτή.

«Δεν έχει μείνει ούτε ένα παράθυρο στον πέμπτο όροφο», δήλωσε η Σαρονόβα, 57 ετών, ενώ βρισκόταν σε ένα μικρό λεωφορείο που οδηγούσαν μέλη της East SOS, μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που βοηθά στην απομάκρυνση αμάχων. «Βόμβες πέφτουν κοντά στο κτίριό μας».

Το Τορέτσκ βρίσκεται στην γραμμή του μετώπου στον πόλεμο με υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αυτονομιστές από το 2014, αλλά η πρόσφατη έξαρση των εχθροπραξιών και η έλλειψη βασικών υπηρεσιών έχουν καταστήσει τη ζωή σχεδόν αδύνατη για την Σαρονόβα και την μητέρα της Βαλεντίνα, όπως δήλωσαν οι δύο γυναίκες.

Οι δυο τους βασίζονταν κυρίως στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη τους, καθώς ελάχιστα μαγαζιά παρέμεναν ανοικτά και το κοντινότερο νοσοκομείο απείχε τουλάχιστον 20 χλμ.

Σε ένα κοντινό χωριό, δήλωσε η Βαλεντίνα, έχει γίνει «πυραυλική (επίθεση) σε κάθε σπίτι». Μία ημέρα πριν οι δύο γυναίκες εγκαταλείψουν την πόλη, ρωσική αεροπορική επίθεση έπληξε το τοπικό αστυνομικό τμήμα σύμφωνα με τις αρχές.

Λιγότεροι από 12.000 άνθρωποι παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Τορέτσκ συγκριτικά με τις 66.000 που κατοικούσαν εκεί πριν από την εισβολή, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Κάθε μέρα που περνά, γίνεται πιο επικίνδυνο για να μείνουν εδώ οι άνθρωποι, στα σπίτια τους», δήλωσε ο Βλαντισλάφ Αρσένιι, διασώστης της East SOS.

Η Σαρονόβα και η μητέρα της είναι μεταξύ των 20 και πλέον ανθρώπων που απομακρύνονται κάθε εβδομάδα από την East SOS, που περνά από διάφορα σημεία στην περιοχή του Ντονέτσκ σχεδόν σε ημερήσια βάση. Το Reuters συνόδευσε την ομάδα αυτή σε μια πρόσφατη αποστολή καθώς συγκέντρωνε ηλικιωμένους και ανήμπορους κατοίκους από τα σπίτια τους και τα τοπικά νοσοκομεία, κυρίως από πόλεις όπως η Κοστιαντινίβκα.

Αυτοί που έμειναν πίσω στο Τορέτσκ είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί έως ότου καταστραφούν τελείως τα σπίτια τους, δήλωσε ο Αρσένι.

Η Σαρονόβα και η μητέρα της, οι οποίες έχουν ζήσει δύο χειμώνες πολέμου στο διαμέρισμά τους, δήλωσαν ότι θα πάνε σε μια μεγαλύτερη πόλη στην κεντρική Ουκρανία και δεν περιμένου να γυρίσουν πίσω.

Ο Ολεξάντρ Στασένκο, μέλος της East SOS, μιλώντας έξω από το τρένο στο οποίο βοηθούσε να επιβιβαστούν αρκετοί κάτοικοι τους οποίους είχε βοηθήσει η ομάδα τους εκείνη την ημέρα, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να βλέπει κανείς φοβισμένους ανθρώπους.

«Κάποιες φορές σε κατακλύζουν τα συναισθήματα και βουρκώνεις», δήλωσε. «Αλλά συνέρχεσαι και βοηθάς ανθρώπους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: