Ειδήσεις | Διεθνή

Ουκρανία: Ο πρώην αρχηγός στρατού Ζαλούζνι διορίσθηκε πρεσβευτής στο Λονδίνο

Newsroom

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε σήμερα τον πρώην δημοφιλή αρχηγό του στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, που ηγήθηκε της ουκρανικής άμυνας τα πρώτα δύο χρόνια της πλήρους κλίμακας εισβολής της Μόσχας, στην θέση του πρεσβευτή του Κιέβου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας. Ο Ζαλούζνι νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί «Ήρωας της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία δεν είχε πρεσβευτή στο Λονδίνο από τότε που ο Ζελέσνκι απέλυσε τον πρώην απεσταλμένο Βαντίμ Πριστάικο τον Ιούλιο του 2023 μετά την κριτική που είχε ασκήσει δημόσια στον πρόεδρο.

Ο Ζαλούζνι είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ πολλών Ουκρανών για τον τρόπο που ηγήθηκε του στρατού τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και για τον σχεδιασμό της αντεπίθεσης που συνέβαλε να απελευθερωθούν σημαντικά τμήματα εδάφους που είχε καταλάβει η Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο αντικαταστάθηκε από τον διοικητή του στρατού ξηράς Ολεξάντρ Σίρσκι μετά τις υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης και την αποτυχία μιας ακόμη αντεπίθεσης να σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας.

Η απομάκρυνση του Ζαλούζνι ως αρχηγού του στρατού ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας αναδιάταξης ανώτερων θέσεων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Επακολούθησαν εβδομάδες έντασης και εικασιών για πιθανές διαφωνίες μεταξύ του προέδρου και του ανώτατου διοικητή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: