Ειδήσεις | Ελλάδα

Θλίψη και πόνο εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Newsroom

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα.

Ο κ. Δούκας είναι ο πρώτος αξιωματούχος από την Ελλάδα που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη μετά τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι μας πονάει πολύ και μας στεναχωρεί πολύ που η Μόνη της Χώρας έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Όπως είπε, «είναι ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και στόχος είναι να ενώνει την ανθρωπότητα και όχι να τη χωρίζει».

Καταλήγοντας ο κ. Δούκας τόνισε ότι «υπάρχουν πρότυπα και κανόνες για το πώς κάνεις προστατεύει αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που οφείλουν όλα τα κράτη να τηρούν.

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε προτού αναχωρήσει από το Φανάρι: «Xαίρομαι πάρα πολύ που γνώρισα από κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και βεβαίως συζητήσαμε αναλυτικά για τις πολλές σπουδαίες δράσεις του θρησκευτικές, τις δράσεις του για την προώθηση της ειρήνης σε μία εποχή μάλιστα που έχουμε δύο πολέμους που μας συνταράσσουν και βεβαίως και τα πολλά κοινά μας ενδιαφέροντα, που έχουν να κάνουν με την οικολογία και το περιβάλλον, όπου ο Πατριάρχης ήταν από τους πρωτοπόρους στα θέματα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, με πολύ σπουδαίες δράσεις, με βιβλία, με λόγους και με κοινές δραστηριότητες με άλλους ηγέτες και έτσι είχα τη χαρά να συζητήσω μαζί του όλες τις εμπειρίες και να μου δώσει και πάρα πολλά βιβλία και λόγους να μελετήσω αναλυτικά, γιατί εδώ και 30 χρόνια πρωτοπορεί και σε αυτό τον τομέα της δημόσιας δράσης. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί θα μπορέσω να μιλήσω και στο μέλλον να σχεδιάσουμε πράγματα μαζί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.