Ειδήσεις | Διεθνή

Γάζα: Η Χαμάς φέρεται σύμφωνη με την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία - Στάση αναμονής απ' το Ισραήλ

Newsroom

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:40

Η Χαμάς θα ανακοινώσει σύντομα ότι συμφώνησε με την αιγυπτιακή πρόταση μεσολάβησης για εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών ΜΜΕ του Σαββάτου, τα οποία μεταδίδει η Jerusalem Post.

Η παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds ανέφερε ότι η ανακοίνωση θα γίνει εντός ημερών, ενώ η ευθυγραμμισμένη με την κυβέρνηση του Κατάρ εφημερίδα Al-Sharq ανέφερε ότι θα γίνει εντός ωρών.

«Υπό το πρίσμα των πρόσφατων επαφών με τους αδερφούς μεσολαβητές στην Αίγυπτο και το Κατάρ, η αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο θα ολοκληρώσει τις συζητήσεις», φέρεται να δήλωσε η ισλαμιστική οργάνωση σύμφωνα με την Al-Sharq.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο το πρωί του Σαββάτου. Η Χαμάς σύμφωνα με αραβικά Μέσα, τόνισε επίσης ότι πρωταρχικός της στόχος θα είναι η επίτευξη εθνικής συναίνεσης και η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι τις τελευταίες ώρες, η Αίγυπτος, το Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς είχαν συζητήσεις για τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η Χαμάς, σύμφωνα με το Al-Quds, έλαβε επίσης αμερικανικές εγγυήσεις για οριστική παύση του πολέμου και απόσυρση του ισραηλινού Στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας στην τρίτη φάση της συμφωνίας.

Αντικρουόμενες πληροφορίες

Πάντως σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η Χαμάς φέρεται επίσης να ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως προϋπόθεση των συνομιλιών, καθώς εξακολουθεί να κρατά ομήρους ανώτερους αξιωματικούς του Ισραηλινού Στρατού και θα μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ως μοχλό στη συζήτηση για μια πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Ο ισραηλινός Στρατός από την πλευρά του αρνήθηκε ότι θα εγκατέλειπε την εισβολή στη Ράφα λόγω συμφωνίας για τους ομήρους, λέγοντας στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης: «Όπως αποφάσισαν οι πολιτικοί, ο ισραηλινός Στρατός θα εισέλθει στη Ράφα και θα καταστρέψει τα υπόλοιπα τάγματα της Χαμάς εκεί, είτε θα υπάρξει προσωρινή είτε όχι κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση των ομήρων μας».

Ισραηλινοί πολιτικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν, λέγοντας ότι μια συμφωνία αναφορικά με τους ομήρους δεν συνδέεται με την εισβολή στη Ράφα και ότι η εισβολή θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την επιτυχία της συμφωνίας.

Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν θα αναχωρήσει για το Κάιρο μέχρι να λάβει απάντηση από τη Χαμάς για μια πιθανή συμφωνία για απελευθέρωση των ομήρων, αναφέρει η Jerusalem Post.

Παράλληλα ανώτερες ισραηλινές πηγές δήλωσαν: «Εάν στείλουμε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ (των μυστικών υπηρεσιών) στο Κάιρο, θα είναι ένδειξη μιας θετικής εξέλιξης όσον αφορά το πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τους ομήρους».

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν συμμετάσχει σε αρκετές διαπραγματεύσεις για το θέμα των ομήρων με τη μεσολάβηση ξένων παραγόντων, δηλαδή της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ωστόσο, καμιά επαφή δεν αποδείχθηκε επιτυχής, εκτός από την αρχική συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο για ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, με Παλαιστίνιους που βρίσκονται έγκλειστοι σε ισραηλινές φυλακές.

Ένας άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι, σε αντίθεση με τις αναφορές που έγιναν από αραβικά μέσα ενημέρωσης, η ρήτρα τερματισμού του πολέμου στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων δεν βρίσκεται στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: