Ειδήσεις | Ελλάδα

Την εικόνα μιας Ελλάδας που έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, που η οικονομία της παρουσιάζει ανοδική πορεία και η κυβέρνησή της στέλνει καθαρά μηνύματα υπέρ της προσέλκυσης επενδύσεων, έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα μένει ακόμη να υπερπηδήσει το εμπόδιο της αβεβαιότητας.

Στην ενημέρωση που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μια δύσκολη περιοχή, που περικλείεται από τη Β. Αφρική, την Αν. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ότι η χώρα του στοιχηματίζει σθεναρά στην οικονομική ισχυροποίηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η διμερής συμμαχία είναι πολύ σημαντική, είναι δοκιμασμένη στο χρόνο, θα είναι σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης και η Ευρώπη είναι σημαντική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η προεδρική αλλαγή και η άνοδος του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ δεν θα διαταράξει τη γενική εξωτερική πολιτική της χώρας του και δεν θα μειώσει τον ρόλο των διατλαντικών σχέσεων. Στη μακρόχρονη ιστορία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παρατηρείται «συνέχεια» ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει προαναγγελθεί «ασυνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη γραμμή του διμερούς ενδιαφέροντος, ο Pyatt έθεσε την οικονομία, την περιφερειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα και το μεταναστευτικό. Αναφερόμενος στην οικονομία ως υπ' αριθμόν ένα θέμα, είπε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν ιδιαίτερα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και τόνισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, αν και έχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Ο Αμερικανός πρέσβης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των startups στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με εργαλεία που διαθέτουμε στον τομέα» και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τη συνεργασία με το Ισραήλ στην τεχνογνωσία αυτή. Χαρακτήρισε δε, «καλό νέο», το γεγονός ότι αρκετοί νέοι στην Ελλάδα εμπλέκονται σ’ αυτόν τον τομέα, ενώ πριν από λίγα χρόνια θα είχαν ενδεχομένως στραμμένο το ενδιαφέρον τους σε μια θέση στη δημόσια διοίκηση.

Προβάλλοντας την εικόνα μιας βιώσιμης ελληνικής οικονομίας, είπε πως το ανθρώπινο κεφάλαιο πρέπει να απελευθερωθεί, να πάει σε startups, στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων και σε νέους τομείς. Η Ελλάδα έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο, έχει μεγάλη εμπειρία στην επιχειρηματικότητα και έχει γεωστρατηγική θέση. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.