Ειδήσεις
Κώστας Κετσιετζής

Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες στις δημοσκοπήσεις και δικαίως. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πέρα από την απογοήτευση δεν υπάρχει καμία ελπίδα.

Αυτό διαφαίνεται και από την δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά να βρίσκεται στις 16 μονάδες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται μακράν πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα.

Και όμως, ενώ κανονικά ο κόσμος με τέτοιες δημοσκοπικές διαφορές θα έπρεπε να βουήζει για πολιτική αλλαγή, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (51%) στην δημοσκόπηση δεν θέλει εκλογές. Και αυτό έχει δύο πιθανές εξηγήσεις:

Η πρώτη εξήγηση είναι ότι ο κόσμος πιστεύει ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν να αποδειχτούν πιο επιζήμιες για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα.

Η δεύτερη, και πιο πιθανή εξήγηση, είναι η βεβαιότητα που κυριαρχεί στον ελληνικό λαό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει και κάτι σημαντικό από τις εκλογές αυτή την περίοδο. Εξάλλου και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσουν τις πολιτικές των Μνημονίων.

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν ότι θα είναι καλύτεροι διαχειριστές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μπορεί και η κυβέρνηση να κάνει ότι μπορεί για να πείσει ότι πράγματι η Νέα Δημοκρατία θα είναι καλύτερος διαχειριστής. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η ουσία της πολιτικής δεν θα αλλάξει, ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, εναλλακτική πρόταση και για αυτό είναι πολύ λογικό οι περισσότεροι να μην θέλουν εκλογές αυτή τη στιγμή. Φαίνεται με αυτό τον τρόπο ότι κανείς δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο ή μια ελπίδα στον Έλληνα ψηφοφόρο, ο οποίος ακόμη δεν έχει δει –και ούτε πρόκειται να δει– καλό από τα Mνημόνια.

Και όταν οι λαοί μένουν μετέωροι και χωρίς λύση στρέφονται στην ακροδεξιά. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, στην Αυστρία. Και αυτό θα δείξουν και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Υπό αυτό το πλαίσιο μάλλον το ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι αρκετά μεγαλύτερο από το δημοσκοπικό 8% που της δίνει το ΠΑΜΑΚ.

Φαίνεται, ολοένα και περισσότερο, ότι οι Έλληνες αισθάνονται εγκλωβισμένοι στο υπόγειο της οικονομίας και μπορεί να ξεκινήσουν να στρέφονται και στο υπόγειο της κοινωνίας.      

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.