Ειδήσεις | Διεθνή

Ρωσία-Ουκρανία: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα

Newsroom

Η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του γειτονικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μεν απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση στην εγκατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε μέσω του Twitter πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και πως «στο σταθμό δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια».

Η Energoatom υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι ρώσοι εισβολείς.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, η στάθμη του νερού στη Δεξαμενή Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια «πρόθετη απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Το νερό από τη Δεξαμενή Καχόβκα είναι απαραίτητο για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε η Energoatom μέσω της εφαρμογής Telegram.

«Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντριι Γερμάκ (σ.σ.: και όχι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα) χαρακτήρισε την έκρηξη στο φράγμα «οικοκτονία» που διαπράχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για το επεισόδιο.

IAEA: Ο κίνδυνος για πυρηνική καταστροφή «αυξάνεται γρήγορα»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έκρινε σήμερα ότι "δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος" για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εν μέρει καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα στον ποταμό Δνείπερο, στην κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιφέρεια της Χερσώνας.

"Οι ειδικοί του IAEA" που είναι παρόντες στις εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια "παρακολουθούν στενά την κατάσταση", πρόσθεσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος χρησιμοποιεί νερό από τον ποταμό για την ψύξη του καυσίμου στον πυρήνα των αντιδραστήρων.

Ο κίνδυνος πρόκλησης "πυρηνικής καταστροφής" στον σταθμό της Ζαπορίζια "αυξάνεται γρήγορα", προειδοποίησε την ίδια ώρα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μετά την εν μέρει καταστροφή του φράγματος της Καχόβκα που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τον σταθμό, για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.

"Ο κόσμος βρίσκεται για άλλη μια φορά στα πρόθυρα πυρηνικής καταστροφής, καθώς ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε την πηγή ψύξης του. Και αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται εφεξής γρήγορα", σημείωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Η διορισθείσα από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής διοίκηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ανακοίνωσε παράλληλα ότι η εν μέρει καταστροφή του φράγματος, το νερό από το οποίο χρησιμοποιείται για την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν συνιστά προς το παρόν απειλή για τις εγκαταστάσεις.

"Προς το παρόν, δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Πέντε αντιδραστήρες βρίσκονται σε διακοπή εν ψυχρώ, ένας είναι σε 'διακοπή εν θερμώ'. Η στάθμη του νερού στην δεξαμενή ψύξης δεν έχει αλλάξει", αναφέρει ο διορισθείς από τη Ρωσία διευθυντής του σταθμού σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: