Ειδήσεις

Ντόναλντ Τραμπ: Για όλα και για όλους υπάρχει μια πρώτη φορά

Τέρρυ Μαυρίδης

Η κορύφωση του «δράματος» για τον Ντόναλντ Τραμπ πλησιάζει... Η παραπομπή του για την καταβολή χρημάτων στην ηθοποιό ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς το 2016, για να εξασφαλίσει τη σιωπή της για μια «περιπέτεια» που είχε μαζί της, είναι προ των πυλών. Βέβαια, το θρίλερ πήρε παράταση καθώς η ποινική δίωξη κατά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να συμβεί (πιθανών) για την επόμενη εβδομάδα.

Η παραπομπή του στη δικαιοσύνη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης θα σηματοδοτούσε μια μοναδική στιγμή για την αμερικανική ιστορία, καθώς θα καθιστούσε τον Τραμπ τον πρώτο πρώην πρόεδρο που αντιμετωπίζει ποινική κατηγορία. Και θα είχε τεράστιο βάρος για τον ίδιο τον Τραμπ, απειλώντας την μακροχρόνια εδραιωμένη ικανότητά του να αποφύγει τις συνέπειες, παρά την εμπλοκή του σε έναν ιλιγγιώδη αριθμό περιπτώσεων.

Μάστερ των καθυστερήσεων

Η πρώτη φορά που ο Τραμπ βρέθηκε αντιμέτωπος με τον νόμο ήταν τη δεκαετία του '70. Τότε, (μαζί με τον πατέρα του που δραστηριοποιούταν στον κατασκευαστικό τομέα), κατηγορήθηκε για ρατσιστικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα για άρνηση ενοικίασης διαμερισμάτων σε αφροαμερικανούς, σε συγκροτήματα κατοικιών με λευκούς ένοικους. Ο Τραμπ αντέδρασε λυσσαλέα, καταθέτοντας αγωγή ύψους 100 εκατ. δολαρίων κατηγορώντας την κυβέρνηση για δυσφήμιση. Η υπόθεση έληξε με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Έκτοτε, ο Τραμπ και οι επιχειρήσεις του έγιναν αποδέκτες χιλιάδων μηνύσεων και αναρίθμητων νομικών ερευνών. Ενδεικτικά, έχουν διεξαχθεί έρευνες για τις συναλλαγές του με καζίνο και ακίνητα, αναφορικά με ισχυρισμούς για δωροδοκία, για καταγγελίες απάτης κατά του ανενεργού πλέον πανεπιστημίου Trump και του φιλανθρωπικού ιδρύματος Trump και για άλλα πολλά.

Σύμφωνα με το Citizens for Responsibility and Ethics (CREW) στην Ουάσιγκτον, μια κυβερνητική ομάδα εποπτείας, ο Τραμπ είχε κατηγορηθεί για διάπραξη τουλάχιστον 56 αξιόποινων πράξεων από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία του το 2015, μη συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για δόλιες επιχειρηματικές συναλλαγές. Ποτέ όμως δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα.

Όμως, ο Τραμπ είναι μάστερ των τακτικών καθυστέρησης: «Βρίσκει τρόπους για να καθυστερεί ατελείωτα, με την ελπίδα ότι η έρευνα και οι δικαστικές διαφορές θα εξαφανιστούν. Και είχε αξιοσημείωτη επιτυχία», λέει ο πρόεδρος του CREW Νόα Μπρουκμπάιντερ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας κατά της διαφθοράς. «Κάνει τη λογοδοσία απολύτως απαραίτητη, επειδή δεν μπορούμε να έχουμε ανθρώπους σε μια λειτουργική δημοκρατία να λειτουργούν σε θέσεις εξουσίας με πλήρη ατιμωρησία, όπου μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα και να μην αντιμετωπίζουν ποτέ οποιεσδήποτε συνέπειες», συμπλήρωσε ο Μπρουκμπάιντερ.

Το κάλεσμα στα... όπλα

Ο Τραμπ προσπάθησε να κινητοποιήσει τον «ιδιωτικό» του στρατό, των σκληροπυρηνικών MAGA οπαδών του, σε μια κίνηση deja vu της έκκλησης του τον Ιανουάριο του 2021 που οδήγησε στην επίθεση στο Καπιτώλιο. «Πρέπει να σώσουμε την Αμερική. Διαδηλώστε, διαδηλώστε, διαδηλώστε!!!», ήταν η προτροπή του προς τους οπαδούς του.

Οι αντιδράσεις όμως δεν αναμένονται να είναι όπως θα τις ανέμενε ο πρώην πρόεδρος. Ο Ήθαν Νόρντεαν, ένα ηγετικό μέλος της ακροδεξιάς ομάδας των Proud Boys που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Τραμπ το 2021 και εισέβαλε στο Καπιτώλιο, πλέον δεν έχει πίστη στον «Ντον». Ο Νόρντεαν που μαζί με άλλα τέσσερα ηγετικά στελέχη των Proud Boys που καταδικάστηκε για τα γεγονότα του 2021, από καιρό έχει εκφράσει την αποστασιοποίηση του: «Θα σας πω αυτό: Γ***στε τον Τραμπ, περισσότερο από τον Μπάιντεν. Τον ακολούθησα για τέσσερα χρόνια, του έδωσα τα πάντα και έχασα τα πάντα», είχε δηλώσει μετά την καταδίκη του. Συμπλήρωσε ότι αυτός και οι φίλοι του φυλακίστηκαν, καθώς τον ακολούθησαν χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσουν, ενώ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι τους πρόδωσε καθώς δεν τους έδωσε χάρη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η γοητεία που ασκούσε ο Τραμπ στην σκληροπυρηνική ακροδεξιά πτέρυγα των οπαδών του έχει ξεθωριάσει. Όμως ο φόβος ταραχών σε περίπτωση σύλληψης του παραμένει, και γι' αυτό τον λόγο οι αστυνομικές αρχές της Νέας Υόρκης βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, αν ο «Ντον» εμφανιστεί με χειροπέδες.

Δεν του χαλάει τα σχέδια

Μέσα σε όλη αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπάρχει ένα ερώτημα που πλανάται: Σε περίπτωση παραπομπής ή ακόμα και καταδίκης, ο Τραμπ θα μπορεί να διεκδικήσει την αμερικανική προεδρία το 2024; Η απάντηση είναι, ναι. Δεν υπάρχει νομικός περιορισμός που να αποτρέπει κάτι τέτοιο, ενώ νομικοί κύκλοι των ΗΠΑ υπενθύμισαν ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που αντιμετώπιζαν κατηγορίες ή καταδικασμένων που διεκδίκησαν την προεδρία.

Οπότε, πρακτικά τα σχέδια του Τραμπ για τις εκλογές του 2024 δεν θα πληγούν, ακόμα και στην περίπτωση παραπομπής του. Όμως σίγουρα μια τέτοια εξέλιξη δεν θα τον καθιστούσε... ελκυστικό υποψήφιο για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και αναμφίβολα θα όπλιζε την φαρέτρα των εσωκομματικών του αντιπάλων, που θέλουν πλέον να αποτινάξουν τον «τραμπισμό» από το κόμμα.

Εικόνες από το... μέλλον

Μπορεί η υπόθεση να έχει πάρει παράταση, αλλά αυτό δεν πτόησε ορισμένους να... επιταχύνουν τις εξελίξεις: Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν deep fake εικόνες που δημιουργήθηκαν με την βοήθεια ΑΙ, οι οποίες παρουσιάζουν την σύλληψη του Τραμπ με χιουμοριστικό τρόπο.

Παρότι ο Τραμπ δεν θα τρέξει για να γλυτώσει από τους αστυνομικούς που τον καταδιώκουν (όπως τον παρουσιάζουν κάποιες από αυτές τις εικόνες), έχει πλέον βάσιμες πιθανότητες να βιώσει την πρώτη καταδίκη του.

Όποια και αν θα είναι η έκβαση του... δράματος, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να ανακατέψει την τράπουλα, να αποπροσανατολίσει και να παίξει το χαρτί του θύματος ενός «κυνηγιού μαγισσών» που έχουν εξαπολύσει εναντίων του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: