Ειδήσεις

Μουντιάλ: Το δημοφιλέστερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, με 3,5 δισ. τηλεθεατών 

Αλέξανδρος Βέλμαχος

Δύο μέρες έμειναν μέχρι την έναρξη του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, που κάνει «πρεμιέρα» την Κυριακή 20 Νοεμβρίου με τον αγώνα Κατάρ - Εκουαδόρ.

Αυτός ο αγώνας αναμένεται να αποτελέσει την αρχή της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης στον κόσμο, τουλάχιστον στο κομμάτι της τηλεθέασης και στο πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση της FIFA.

Όπως αναφέρει το statista.com και σύμφωνα με στοιχεία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, το Μουντιάλ ξεπερνά κατά πολύ κάθε άλλη μεγάλη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Super Bowl που αμερικανικού football.

Είναι ενδεικτικό πως το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία κατέγραψε τηλεθέαση 191 εκατ. ατόμων παγκοσμίως, με αυτό το νούμερο να αφορά καθένα από τους 64 αγώνες της διοργάνωσης της Ρωσίας. Αν κοιτάξουμε τον τελικό της διοργάνωσης, όπου η Γαλλία νίκησε την Κροατία για να γίνει η παγκόσμια πρωταθλήτρια, ο εν λόγω αριθμός «εκτοξεύεται» στα 517 εκατ. ατόμων. Δηλάδη, πάνω από μισό δισ. ανθρώπων παρακολούθηκαν τον τελικό του προηγούμενου Μουντιάλ

Σε αντιστοιχία, το αμερικανικό Super Bowl για το 2022 είχε τηλεθέαση υπό των 150 εκατ. ατόμων, με 99,2 εκατ. άτομα από τις ΗΠΑ και μεταξύ των 30 και των 50 εκατ. ατόμων από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών 

Το Μουντιάλ «κερδίζει» χαλαρά σε τηλεθέαση και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη διοργάνωση του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, εκτιμάτει πως 3,56 δισ. άνθρώποι παρακολούθησαν τουλάχιστο για ένα λεπτό της ώρας κάποιο αγώνας μέσω της τηλεόρασης η ψηφιακών καναλιών.

Ο αντίστοιχος αριθμός για τους τελευταίους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο έφτασε στα 3,05 δισ. ανθρώπων ενώ για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ο αριθμός έφτασε στα 2,01 δισ. ατόμων.

Σημειώνεται πως παρόμοιους αριθμούς με το Μουντιάλ της Ρωσίας είχαν και οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις, στη Βραζιλία το 2014 και στη Νότια Αφρική το 2010.

Για τη διοργάνωση του Κατάρ, που διεξάγεται για πρώτη φορά στα ποδοσφαιρικά χρονικά τον χειμώνα, μένει να φανεί το κατά πόσο θα μπορέσει να φτάσει στα παραπάνω δυσθεώρτητα ποσοστά τηλεθέασης, αλλά το σίγουρο είναι πως το Μουντιάλ θα το παρακολοηθήσουν εκατοντάδες εκατ. ατόμων σε όλο τον πλανήτη. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: