Ειδήσεις | Διεθνή

Η Γαλλία μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2023 στο 1% - «Τεταμένο κλίμα»

Newsroom

Η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη για το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα οι υποσχέσεις του Εμανουέλ Μακρόν για φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος να θυσιάζονται στον βωμό ενός αυστηρού ελέγχου των εξόδων.

Η διαταραχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τις αυξημένες τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα αποδυναμωμένα νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με υψηλό πληθωρισμό και τις δυσκολίες που βιώνουν οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Γαλλίας, αναγκάζουν το Παρίσι να αναμένει το ΑΕΠ να αυξηθεί μόνο κατά 1% το 2023 αντί του 1,4% που προέβλεπε τον Ιούλιο.

«Βρισκόμαστε σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ισχυρές εντάσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σύμφωνα με το Bloomberg, προσθέτοντας πως: «σε αυτή την τεταμένη κατάσταση, η Γαλλία αντιστέκεται».

Η επιδείνωση του οικονομικού σκηνικού έχει υπονομεύσει τα σχέδια του Μακρόν να προχωρήσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στους πρώτους μήνες της δεύτερης πενταετούς θητείας του στον προεδρικό θώκο.

Προκειμένου να μην εκτροχιαστεί η ομαλή πορεία ενδυνάμωσης των δημόσιων οικονομικών μετά τις τεράστιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να μειώσει τις εισφορές στη βιομηχανική παραγωγή πιο αργά από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί και δεν θα κάνει πλέον αλλαγές για να διευκολύνει τον φόρο κληρονομιάς από το επόμενο έτος.

Τέτοιες καθυστερήσεις απαιτούνται για να διατηρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ και να μειωθεί κάτω από το 3% έως το 2027. Το γαλλικό υπ. Οικονομικών υπολογίζει επίσης μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα από φόρο τις επιχειρήσεις με τα τελικά έγγραφα του προϋπολογισμού να παρουσιάζονται αργότερα τον τρέχοντα μήνα.

«Η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Γαλλίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Για να παραμείνουμε εντός στόχων, η πορεία πρέπει να είναι σωστή από την αρχή» συμπλήρωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: