Ειδήσεις | Διεθνή

Ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα με tweet στα ελληνικά - Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από το Αιγαίο

Newsroom

Ανεβάζει τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ήδη τεταμένη ημέρα, δημοσιεύοντας μια σειρά tweets γραμμένα στα ελληνικά, επαναλαμβάνοντας τις απειλές κατά της Ελλάδας με θέμα τα νησιά του Αιγαίου.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν» γράφει και προσθέτει πως «προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος καταλήγει λέγοντας: «Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας δηλώνοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς συμφωνίες.

Σε ομιλία που έκανε, ενώ επέβλεπε τουρκικά στρατιωτικά γυμνάσια στην ακτή της δυτικής Τουρκίας, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει «να αποφύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μετανιώσει», σύμφωνα με το Reuters.

Στις απειλές αυτές, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «απάντησε» δίνοντας στη δημοσιότητα 16 χάρτες που απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

«Οι χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Φωτογραφία @AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: