Ειδήσεις | Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο διαψεύδει επιθέσεις στο Αζοφστάλ - Προσπάθεια για απομάκρυνση αμάχων

Newsroom

Τελευταία ενημέρωση: 14:51

Μια οχηματοπομπή από λεωφορεία έφυγε σήμερα από την Μαριούπολη σε μια νέα προσπάθεια από την Ουκρανία, τα Ηνωμένα Εθνη και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν αμάχους από την πόλη αυτή της νότιας Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Τα λεωφορεία κατευθύνονται προς την ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, είπε ο ίδιος.

Ο κυβερνήτης δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν απομακρύνθηκαν περισσότεροι πολίτες από το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, το Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Διάψευση Κρεμλίνου για επιθέσεις στο Αζοφστάλ

Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Μαριούπολης, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Χθες, Τρίτη, οι ουκρανικές αρχές υποστήριξαν πως οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν μια «ισχυρή επίθεση» στο έδαφος της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, με άρματα μάχης και πεζικό.

Βρέθηκαν πτώματα ακόμη 20 αμάχων

Τα πτώματα ακόμη 20 αμάχων βρέθηκαν κατά τις τελευταίες 24 ώρες στην περιφέρεια του Κιέβου, την οποία για πολλές εβδομάδες είχε εν μέρει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική αστυνομία.

Τα 20 αυτά πτώματα βρέθηκαν "στην Μποροντιάνκα, στα χωριά που δεν απέχουν πολύ από εκεί και στα χωριά της περιφέρειας του Βίτσγκοροντ", διευκρίνισε ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας Αντρί Νεμπίτοφ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.

"Συνολικά 1.235 πτώματα αμάχων έχουν βρεθεί και εξεταστεί", είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι από αυτά, τα 800 έχουν ήδη "εξεταστεί από τους ιατροδικαστές".

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δοθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 21 Απριλίου από την ουκρανή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλια Στεφανίτσινα έκανε λόγο για περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων "επί του παρόντος (σε νεκροτομεία) ολόκληρης της περιφέρειας του Κιέβου".

"Μπορώ να σας πω, δυστυχώς, ότι οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν από σφαίρες", είπε σήμερα ο Νεμπίτοφ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 282 πτώματα δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Επιθέσεις στο Ντονέτσκ 

Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν σήμερα 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

Ρωσικές μονάδες προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς

Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

22 ρωσικά τάγματα κοντά στην Ιζιούμ

Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς αποπειράται να προελάσει κατά μήκος του βόρειου άξονα του Ντονμπάς, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Μέσω Twitter, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας θεωρεί πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να κυριεύσουν, πέραν της Ιζιούμ, τις πόλεις Κραματόρσκ και Σεβεροντονιέτσκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: