Ειδήσεις | Διεθνή

Βρετανία: Δύο ακόμη πάροχοι ρεύματος κατέρρευσαν - Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση της χώρας

Newsroom

Δύο προμηθευτές ενέργειας με περίπου 250.000 πελάτες κατέρρευσαν στην τελευταία κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Pure Planet και Colorado Energy που υποστηρίζονται από την BP, σύμφωνα με το Bloomberg, ανακοίνωσαν ότι βγήκαν εκτός λειτουργίας την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών που αναγκάστηκαν να αλλάξουν προμηθευτή από τις αρχές Αυγούστου σε σχεδόν 2 εκατομμύρια με 12 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη χώρα να έχουν καταρρεύσει.

Η άνευ προηγουμένου αστάθεια στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσε στην πίεση που ήδη ασκείται στους παρόχους καθώς η αύξηση των τιμών τους ωθεί σε σημείο οριακής κρίσης. Ο υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουάρτενγκ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότεροι προμηθευτές πιθανότατα θα αποσυρθούν. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η κρίση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Οι πελάτες των δύο προμηθευτών θα μεταφερθούν σε νέες εταιρείες, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της χώρας Ofgem. Η εύρεση ενός αντικαταστάτη γίνεται πιο δύσκολη, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές έχουν ήδη αποκτήσει επιπλέον πελάτες και λένε ότι είναι ήδη υπό πίεση όσο μπορούν να συνεχίζουν χωρίς οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τετραπλασιαστεί φέτος. Πολλοί μικροί προμηθευτές πρέπει να αγοράζουν ακριβό αέριο και ρεύμα στην αγορά. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πρόσθετου κόστους στους πελάτες τους λόγω των σταθερών συμβάσεων και του κρατικού ανώτατου ορίου τιμών για ορισμένα τιμολόγια.

Οι πελάτες ανακατανέμονται αυτόματα μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως «προμηθευτής έσχατης ανάγκης», σύμφωνα με την οποία η Ofgem επιλέγει άλλη εταιρεία για την παροχή ενέργειας. Μέχρι στιγμής, η διαδικασία έχει λειτουργήσει. Εάν όμως ένας μεγάλος προμηθευτής καταρρεύσει, τότε η ρυθμιστική αρχή θα ορίσει έναν ειδικό διαχειριστή για να περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης χάους στην αγορά που δημιουργείται από την προσπάθεια γρήγορης μεταφοράς μεγάλου αριθμού πελατών σε άλλον προμηθευτή. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: