Ειδήσεις | Ελλάδα

Τους 44 βαθμούς θα αγγίξει σήμερα ο υδράργυρος

Newsroom

Η κορύφωση του δεκαήμερου θερμού κύματος στη χώρα μας αναμένεται σήμερα, καθώς η μέγιστη θερμοκρασία στα κεντρικά ηπειρωτικά αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σήμερα οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 43-44 ⁰C και στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37-38 ⁰C. Στα νησιωτικά τμήματα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Ρόδο τους 40-41 ⁰C, στην Κρήτη τους 39-40 ⁰C, στις Κυκλάδες τους 36-37 ⁰C και στο Ιόνιο τους 34-35 ⁰C.

Ειδικότερα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 26 έως 44 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 22 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο έως τους 35 βαθμούς), 24 έως 38 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως τους 39 βαθμούς), 24 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία στροφή των ανέμων μετά το απόγευμα σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και βαθμιαία στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας, κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού, αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά τμήματα τοπικά έως τους 40-41 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, ενώ μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα γύρω ορεινά και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, όπου μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Παράλληλα με την κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας με σταδιακή αποχώρηση των θερμών και ξηρών αερίων μαζών, η οποία θα συνοδευτεί από τη στροφή των ανέμων σε δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, με ενίσχυση της έντασής τους. Η σταδιακή επικράτηση των δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ελαττώνοντας παράλληλα σε σημαντικό βαθμό τη διαθέσιμη υγρασία.

Ως εκ τούτου, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών σε Πελοπόννησο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Δωδεκάνησα (κυρίως στα ανατολικά τμήματα των νήσων), τοπικά στα νότια τμήματα της Κρήτης, αλλά και κατά μήκος του ηπειρωτικού κορμού της χώρας ανατολικά της Πίνδου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.