Ειδήσεις | Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέες εξάρσεις κρουσμάτων - Ανεμβολίαστοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Newsroom

Για νέες εξάρσεις κρουσμάτων σε περιοχές της Ελλάδας έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ενώ τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς όπως είπε οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι.

Παράληλλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσίασε τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας που χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα. Όπως εξήγησε, ο χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Όπως φαίνεται, σήμερα, καμία περιοχή της χώρας δεν βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς οι περισσότερες χρωματίζονται με κίτρινο και πορτοκαλί. Η μία και μοναδική πράσινη περιοχή είναι η Αρτα.


Self Test για την είσοδο στη χώρα

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η Επιτροπή των Επιστημόνων αποφάσισε να είναι υποχρεωτική από τη Δευτέρα η πραγματοποίηση test για την είσοδο στη χώρα από τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και πάνω, η καραντίνα για τα κρούσματα να περιοριστεί σε 10 ημέρες από 14 που ισχύει σήμερα, να επιτραπεί η είσοδος τουριστών από το Μαυροβούνιο έπειτα από αρνητικό τεστ PCR έως 72 ωρών πριν την είσοδο ή πιστοποιητικό εμβολιασμού,  ενώ να επιτρέπονται οι εξωτερικές ξεναγήσεις για γκρουπ έως 20 ατόμων αντί για 15 που ισχύει σήμερα.

Επιχείρηση Ελευθερία

Σε 5 Περιφερειακές Ενότητες (Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες και Δράμα) παρατηρείται η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ άλλες 14 περιοχές βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο. 

28 Περιφέρειες της χώρας είναι στο πορτοκαλί επίπεδο.

Ιδιωτικά κορονοπάρτι

Για τα κορονοπάρτι παρουσία εκατοντάδων ατόμων, που ξεκίνησαν να διοργανώνονται στη Μύκονο, ο κ. Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως ενεργοποιείται ειδική μονάδα ελέγχου σε διάφορες περιοχές που κρίνεται απαραίτητο, ενώ προειδοποίησε πως η συμπεριφορά αυτή κινδυνεύει να οδηγήσει σε αυστηρά μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές, τονίζοντας πως όσοι ευθύνονται για αυτά δεν θα πρέπει μετά να παραπονιούνται για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Ύφεση στο επιδημιολογικό φορτίο 

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει ύφεση σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Όπως δήλωσε καταγράφεται ήπια ύφεση κρουσμάτων, όμως δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, ώστε να μην υπάρξει νέο κύμα, εν αναμονή της επίτευξης της ανοσίας. 9.500 νέα κρούσματα διαπιστώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα μισά από τα οποία μέσω self test και αφορούσαν σε ασυμπτωματικούς σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου.

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, τονίζει η λοιμωξιολόγος. «Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα έχουμε περίπου 7.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική, 700 στη Θεσσαλονίκη, 450 στη Λάρισα και 300 στην Αχαΐα» είπε.

Δείτε την ενημέρωση για τον κορονοϊό:

Η διασπορά δεν έχει ακόμη ελεχθεί

Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η διασπορά του ιού δεν έχει ακόμη ελεγχθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού είναι μικρότερες από από τα εξιτήρια. Υπολογίζεται κατά μέσο όρο πως γίνονται 194 νέες εισαγωγές την ημέρα.

Επιπλέον, περίπου 2.200 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα. Όπως είπε, 2 στους 3 είναι ενήλικες άνω των 50 ετών, άτομα που απλά και μόνο λόγω ηλικίας έχουν πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Για μια ακόμη φορά η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

Η κα. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους πολίτες, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικίες. Αναφερόμενοι στους διασωληνωμένους, σημείωσε πως σήμερα 56% κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες με τις προβλέψεις να δείχνουν σημαντική βελτίωση τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, τόνισε πως είμαστε ακόμη μακρια από το επιθυμητό τείχος ανοσίας και κάλεσε τους πολίτες «να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα, όπου θα επιλέγουμε αυτά που μας ευχαριστούν, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Η ξενοιασιά θα αργήσει να έρθει. Όσο κυκλοφορεί ο ιός ανάμεσά μας είναι απαραίτητο να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την έκθεσή μας σε αυτόν».

Η ενημέρωση έγινε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: