Ειδήσεις | Διεθνή

Οι ΗΠΑ απειλούν με επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από 6 χώρες

Newsroom

Οι ΗΠΑ την Τετάρτη ανακοίνωσαν δασμούς 25% σε εισαγωγές αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων από 6 χώρες, αλλά αμέσως ανέστειλαν τους φόρους έτσι ώστε να επιτρέψουν στις διεθνείς διαπραγματεύσεις γύρω από την φορολογία να συνεχιστούν.

Η υπηρεσία εμπορικών εκπροσώπων των ΗΠΑ (USTR) δήλωσε πως ενέκρινε τους επαπειλούμενους δασμούς σε προϊόντα από Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ινδία και Αυστρία, μετά από μια έρευνα που έδειξε πως η ψηφιακή φορολογία αυτών των χωρών έκανε διακρίσεις εις βάρος των αμερικάνικων εταιρειών.

Η USTR δημοσίευσε λίστες με εισαγωγές από τις 6 χώρες που θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με δασμούς αν οι διαπραγματεύσεις για την διεθνή φορολογία αποτύχουν να καταλήξουν σε μία λύση που θα αποκλείει από την επιβολή μονόπλευρων φόρων ψηφιακών υπηρεσιών.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε πως θα επέβαλε δασμούς 25% σε προϊόντα αξίας 887 εκατ. δολαρίων από την Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων ρούχων, παλτό, παπουτσιών και καλλυντικών, και σε προϊόντας αξίας περίπου 386 εκατ. δολαρίων από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων  ρούχων, τσαντών, φακών οράσεως. Επίσης, σε προϊόντα αξίας 323 εκατ. δολαρίων από την Ισπανία, 310 εκατ. δολαρίων από την Τουρκία, 118 εκατ. δολαρίων από την Ινδία και 65 εκατ. δολαρίων από την Αυστρία.

Η κίνηση σηματοδοτεί την απειλή των ΗΠΑ για αντίποινα ενώ οι οικονομικοί ηγέτες των G7 ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Λονδίνο την Παρασκευή και το Σάββατο για να συζητήσουν την κατάσταση που βρίσκονται οι φορολογικές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ, και την πρόταση τους για έναν παγκόσμιο μίνιμουμ εταιρικό φόρο.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: