Ειδήσεις | Ελλάδα

K. Mητσοτάκης: Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα ριζικά εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως στο παρελθόν

Newsroom

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα ριζικά εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο του τηλε-συνεδρίου Innovative Greeks.
«Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε τον παραγωγικό ιστό της χώρας», υπογράμμισε. 

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τις επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική διασπορά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχουν οι δυνατότητες να μεταμορφωθεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία, και αυτή την δυνατότητα την προσφέρει η πανδημία.

«Η πανδημία είναι ευκαιρία να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημιουργικότητας, να αλλάξουμε τον τρόπο που συναλλασσόμαστε με τον δημόσιο τομέα, που εργαζόμαστε, να θέσουμε νέες προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την δημόσια υγεία, να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της δημιουργικότητας».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ριζοσπαστική ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας «με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο» κατά την διάρκεια της πανδημίας φέρνοντας ως παράδειγμα το πλήρως ψηφιακό πρόγραμμα εμβολιασμών που εφαρμόζεται με επιτυχία. Για την ριζική μεταμόρφωση της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως οι προσπάθειες της κυβέρνησης εστιάζονται στο να  οικοδομηθούν σχέσεις υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, στις πολιτικές ελίτ, και στους πολίτες, κάτι που δεν υπήρχε για πολλές δεκαετίες. 

Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το brain drain αλλά και για να μπορέσει να πετύχει το brain gain, δηλαδή την επιστροφή των Ελλήνων της διασποράς, δεν χρειάζεται μόνο να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που θα καλύψουν τις φιλοδοξίες τους αλλά να γίνουν ευρύτερες αλλαγές προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο ζωής, σχολίασε ο πρωθυπουργός

Ενθαρρύνοντας τους Έλληνες να επιστρέψουν στη χώρα, είπε πως: «Τους χρειαζόμαστε. Τις δεξιότητες τους, την γνώση και την εμπειρία τους, το ταλέντο τους». 

Υπογράμμισε πως γι’ αυτό το λόγο προσφέρονται φορολογικές ελαφρύνσεις και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο επιστροφής για εργοδότες και εργαζόμενους. «Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», συμπλήρωσε. 

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως δεν απευθύνεται μόνο στους Έλληνες της διασποράς αλλά σε όλους όσοι θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα, φέρνοντας την γνώση ή τα κεφάλαια τους.

Συγχαίροντας τους Έλληνες που τόλμησαν να κάνουν το βήμα προς την επιχειρηματικότητα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως: «η Ελλάδα έχει πλέον ένα ζωντανό οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι πια μια απαξιωμένη έννοια στην Ελλάδα», αναφέροντας πως αποτελεί το προσωπικό του πάθος καθώς έχει χρόνια εμπειρίας σε venture capital.

«Πρέπει να διδάξουμε την επιχειρηματικότητα στα σχολεία, να εμπλέξουμε τους εφήβους σε διαγωνισμούς καινοτομίας. Η νέα γενιά είναι εξαιρετικά ταλαντούχα και αν αποφασίσουν να σπουδάσουν στα δημόσια πανεπιστήμια, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτά τα πανεπιστήμια θα συνδεδεμένα με την πραγματική ζωή και πραγματικές επιχειρήσεις».

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται από το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν κέντρα έρευνας, τονίζοντας παράλληλα πως και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στο Research and Development. Βασική προϋπόθεση όμως είναι «να απελευθερώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο από τις παραμορφωτικές αντιλήψεις του παρελθόντος, να μπορεί να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξει ριζικά το σύστημα εκπαίδευσης ενώ προανήγγειλε πως θα υπάρξει σύνδεση της χρηματοδότησης με την ανεξάρτητη αξιολόγηση των πανεπιστημίων.

Στη συνέχεια, για το ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για «ανοδική πορεία» της χώρας ως αποτέλεσμα των κινήσεων της κυβέρνησης, για μείωση των φορολογικών βαρών, απλοποίηση των διαδικασιών και ξεκλείδωμα παλιών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό.

«Τώρα όλοι κοιτούν την Ελλάδα για επενδύσεις και όχι μόνο για τον τουρισμό», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Pfizer και την επένδυση της στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός έχει πολύ καλή γεωγραφική θέση και συνδεσιμότητα και γι’ αυτό μπορεί να προσελκύσει πολλές επιχειρήσεις από το εξωτερικό.

Για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σε σχέση με την διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός είπε πως πραγματοποίησε «προεκλογικές δεσμεύσεις για να αλλάξουμε τη χώρα και να προσελκύσουμε επενδύσεις».

Ξεκαθάρισε πως η περιπέτεια της πανδημίας δεν αποπροσανατολίζει την κυβέρνηση από αυτή την πορεία, η οποία σταθερά εξασφαλίζει την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος στη χώρα.

«Οι επενδυτές θέλουν σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μπορούμε να το εγγυηθούμε γιατί έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, είμαστε στη μισή θητεία, πάμε καλά στις δημοσκοπήσεις παρά τις δυσκολίες και οι Έλληνες αναγνωρίζουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το κλείσιμο του, απήυθυνε κάλεσμα προς τους απανταχού Έλληνες να συμμετέχουν στα κοινά της χώρας και να «βοηθήσουν να αλλάξουμε το πρόσωπο της χώρας».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: