Ειδήσεις | Διεθνή

Κορονοϊός: Η κατάσταση στις χώρες της ΕΕ το διάστημα 21-27 Ιανουαρίου 2021

Newsroom

Eπιτελική σύνοψη της 34ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 21-27 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, η 34η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου αφορά το διάστημα 21 έως 27 Ιανουαρίου 2021 και έχει ως στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι τάσεις στους βασικούς άξονες παρατήρησης, που είχαν ήδη διαφανεί από τις προηγούμενες εκθέσεις, επαληθεύονται ή αντιστρέφονται με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων επικαιροποιημένων δεδομένων.

Στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων και μείωση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 596 κρούσματα, από 480 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση 24,2%. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 46,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 9,2% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Ενδεικτικά μέτρα άλλων χωρών για την αναχαίτιση του 2ου κύματος

Για να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, πολλές Ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα για να περιορίσουν την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Ενδεικτικά:

Στην Ισπανία, στη Μαδρίτη, ανακοινώθηκε στις 22 Ιανουαρίου η εφαρμογή μία ώρα νωρίτερα της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας (στις 10μμ αντί 11μμ) και του ωραρίου κλεισίματος των μπαρ και εστιατορίων (στις 9μμ αντί 10μμ). Στα τραπέζια των μπαρ και των εστιατορίων δεν θα μπορούν να κάθονται πάνω από 4 πελάτες. Επίσης, οι συναθροίσεις προσώπων, που δεν ζουν κάτω από την ίδια στέγη, θα απαγορεύονται, ενώ οι ηλικιωμένοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους. Επίσης, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε στις 26 Ιανουαρίου να παρατείνει για δύο εβδομάδες, μέχρι την 16η Φεβρουαρίου, τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Πορτογαλία ανακοινώθηκε στις 21 Ιανουαρίου το κλείσιμο των σχολείων και πανεπιστημίων για τουλάχιστον 15 ημέρες.

Στο Βέλγιο, αποφασίστηκε στις 22 Ιανουαρίου η απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών από και προς το έδαφός του από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου. Όποιος εισέρχεται στην χώρα θα πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο υπεύθυνης δήλωσης ενώ παραμένει η υποχρέωση για την συμπλήρωση της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών, των τεστ και της καραντίνας.

Στην Νορβηγία, στο Όσλο και σε εννέα γειτονικούς δήμους τα εμπορικά κέντρα και άλλα καταστήματα με είδη που δεν κρίνονται απαραίτητα έκλεισαν από τις 23 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, και δεν θα ξανανοίξουν ως την 1η Φεβρουαρίου το νωρίτερο. Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων. Επίσης, σταμάτησαν οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, τα εστιατόρια έκλεισαν και τα σχολεία βασίζονται περισσότερο στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Παράλληλα από τα νοικοκυριά ζητήθηκε να μην δέχονται επισκέπτες στο σπίτι τους.

Στη Σουηδία απαγορεύτηκε από τις 25 Ιανουαρίου και για τρεις εβδομάδες (έως τις 14 Φεβρουαρίου) η είσοδος ταξιδιωτών από την Νορβηγία. Μέχρι την ημερομηνία αυτή παρατάθηκε και η απαγόρευση εισόδου πολιτών από τη Βρετανία και τη Δανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: