Ειδήσεις | Ελλάδα

Κορονοϊός: Τέλος Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα

Newsroom

Με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών να έχει ξεκινήσει στη χώρα μας, στην κυβέρνηση σβήνουν και γράφουν νούμερα και συσκέπτονται τακτικά, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία που θα ξεκινήσει από τα νοσοκομεία της Αττικής και από υγειονομικές δομές θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες χωρίς προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εξίσωση δεν είναι εύκολη και οι αριθμοί είναι…στριφνοί, κάτι που σημαίνει ότι ως τις αρχές της άνοιξης θα εμβολιάζονται οι ευπαθείς ακόμα. Στην κυβέρνηση, δε, εκτιμούν ως αύριο, Τρίτη, να έχουν πιο συγκεκριμένη εικόνα για τους τελικούς αριθμούς που περιμένουμε ως προς τις προμήθειες εμβολίων, από τις εταιρίες, με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες προ-αγοράς. Η πρώτη ανάσα θα είναι οι 400.000 δόσεις της Pfizer που θα έρθουν ως το τέλος του Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, με έναν ρυθμό περίπου 80.000 ανά εβδομάδα. Το πρώτο…φορτηγό με αρκετές χιλιάδες δόσεις θα έρθει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, ενώ το δεύτερο φορτίο θα φτάσει πριν την Πρωτοχρονιά.

Αμέσως μετά έρχεται το εμβόλιο της Moderna, ο οποίο συζητείται στον ΕΜΑ ανήμερα των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτό περιμένουμε λίγο περισσότερες από 200.000 δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ μένει να φανεί πόσες θα πάρουμε και το επόμενο διάστημα. Μεγάλη «δεξαμενή» θα είναι το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο μάλιστα αναμένεται να εγκριθεί νωρίτερα από τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως υπολογιζόταν, ίσως στο τέλος Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από αυτό το εμβόλιο η χώρα μας έχει λαμβάνειν σε πρώτη φάση σχεδόν 600.000 δόσεις, με εμβοβαδιαίες παραδόσεις 100-120.000 δόσεων, πιθανώς από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Κάπως έτσι, με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι οι προγραμματισμοί των πρώτων ραντεβού για τον γενικό πληθυσμό θα ξεκινήσουν μέσω των ψηφιακών και φυσικών οδών περί τα μέσα Ιανουαρίου, όταν και θα έχει δρομολογηθεί, σε μεγάλο βαθμό, ο εμβολιασμός των υγειονομικών της πρώτης γραμμής και των εργαζόμενων και των τροφίμων των Μονάδων Φροντίδας Υγείας. Ρεαλιστικός στόχος είναι ο εμβολιασμός να ξεκινήσει από τα τέλη του Ιανουαρίου, αρχής γενομένης από τους περίπου 300.000 συμπολίτες μας που είναι πάνω από 85 ετών. Με βάση τον σχεδιασμό, οι ομάδες θα αποκλιμακώνονται ανά πενταετία, δηλαδή θα ακολουθήσουν οι άνω των 80, άνω των 75 κ.ο.κ.

Από σήμερα, δε, και κάθε Δευτέρα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας θα εμφανιστούν δύο νέα πρόσωπα, όπως το έχει προαναγγείλει το reader.gr, ήτοι ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Πιο συγκκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους θεωρείται, εντός του κυβερνητικού επιτελείου, ως ο… Mr. Εμβόλιο, καθώς είναι αυτός που έχει χειριστεί όλα τα logistics του πιο μεγάλου, ίσως, project που έχει κληθεί να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση. Όσο για την πολύπειρη ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μαρία Θεοδωρίδου, γνωρίζει εις βάθος των θέμα των εμβολίων, ενώ θεωρείται και ένα πρόσωπο που με νηφαλιότητα και ενσυναίσθηση μπορεί να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες, να εξηγήσει και να λύσει πρακτικές απορίες, επωμιζώμενη, επί της ουσίας, τον ρόλο του Σωτήρη Τσιόδρα ως προς τα εμβόλια.

Διαβάστε επίσης:

Γώγος: Τα εμβόλια θα δράσουν πιθανότατα κατά της μετάλλαξης -Τι είπε για lockdown και άνοιγμα σχολείων

    Πηγή: Reader 

    Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

    TAGS: