Ειδήσεις

Ραμπάτ (ΕΑΣΕ): Η Εταιρική Διακυβέρνηση κλειδί για την προσέλκυση επενδυτών

Νίκη Παπάζογλου

Την αναγκαιότητα της προώθησης της επιχειρηματικής ηθικής και της εφαρμογής του κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις μη εισηγμένες επιχειρήσεις αλλά και για τις θυγατρικές των πολυεθνικών, υπογραμμίζει ο κ. Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox, σε συνέντευξή του στο insider.gr καθώς, όπως εξηγεί, τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με την προσέλκυση επενδυτών. 

Παράλληλα με την αποδοχή ενός κοινού αξιακού κώδικα ο κ. Ραμπάτ εκτιμά πως ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, τη Δημόσια Διοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα καθώς η εποχή επιτάσσει τη συνεργασία.

Αναφερθείς στο εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η χώρα ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ σημειώνει πως θα πρέπει να βασιστούμε σε αυτό αν θέλουμε να χτίσουμε ένα ανταγωνιστικό μέλλον για τη χώρα.

Τέλος, προειδοποιεί πως η μεγαλύτερη πρόκληση των επιχειρήσεων στο μέλλον θα είναι η ευελιξία γι αυτό και θα πρέπει να διασφαλίσουν το κλειδί της επιτυχίας τους που δεν είναι άλλο από τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. 

Πριν από λίγο καιρό και υπό το βάρος εμβληματικών υποθέσεων κακής εταιρικής διακυβέρνησης θεσπίστηκαν νέοι κανόνες για τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Κρίνετε πως βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο;

Η ΕΑΣΕ πιστεύει ότι για την Ελλάδα είναι αναγκαιότητα η αναβάθμιση του ισχύοντος νομικού πλαισίου ώστε να προωθείται η επιχειρηματική ηθική και ότι η εφαρμογή του κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης πρέπει να είναι προτεραιότητα και για τις μη εισηγμένες μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τις θυγατρικές των πολυεθνικών. Είναι ενθαρρυντικό ότι η προσπάθειά μας αποδίδει καθότι συμμετέχουμε στην Επιτροπή για τις αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης μέσω του κ. Γιάννη Αναστασόπουλου, Συμβούλου Διοίκησης. 
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε ώστε να συμβαδίζουμε ως χώρα όχι μόνο με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και με τις εξελίξεις στην επιχειρηματικότητα σε διεθνές επίπεδο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Εταιρική Διακυβέρνηση συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας μας να προσελκύει επενδύσεις, ως εκ τούτου είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί ως Ανώτατα Στελέχη.

Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει μεγάλα ποσοστά μικρομεσαίων - οικογενειακών -επιχειρήσεων, πιστεύετε ότι η εταιρική διακυβέρνηση θα πρέπει να αφορά και αυτές τις επιχειρήσεις; Κι αν ναι, από πού θα πρέπει να ξεκινήσει μια οικογενειακή επιχείρηση για να βελτιώσει την εταιρική της διακυβέρνηση;

Στο session που διοργανώσαμε για την Εταιρική Διακυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Delphi Forum αναφερθήκαμε εκτενώς στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των μικρομεσαίων-οικογενειακών επιχειρήσεων. Με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, πολλές εταιρίες στην Ελλάδα ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τα μέλη μίας οικογένειας με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο λήψης αποφάσεων αλλά και συνολικά για τη σωστή λειτουργία της επιχείρησης και τη διατήρηση της φήμης και της αξιοπιστίας της επιχείρησης στα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders). 

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι το μοντέλο της παραδοσιακής οικογενειακής επιχείρησης πρέπει να εμπλουτιστεί με Διοικητικά Συμβούλια με περισσότερους ανεξάρτητους μη εκτελεστικούς διευθυντές, προς όφελος όλων.

Πόσο σημαντική είναι η σωστή εταιρική διακυβέρνηση για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των στελεχών μέσα στην επιχείρηση αλλά και για την προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδότησης;

H Εταιρική Διακυβέρνηση περικλείει τη θέσπιση κανόνων επιχειρηματικής ηθικής, σύμφωνα με τους οποίους οφείλουν να λειτουργούν τα στελέχη της επιχείρησης. Η αποδοχή ενός κοινά αποδεκτού αξιακού κώδικα θωρακίζει την αξιοπιστία τόσο σε επίπεδο προσέλκυσης επενδυτών και επιχειρηματικών ευκαιριών, όσο και στο πώς βλέπει η κοινωνία την επιχείρηση. Η κάθε επιχείρηση είναι το δέντρο. Το δάσος που οφείλει να εστιάσει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας είναι ότι λειτουργούμε συνολικά σαν πρεσβευτές της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Με την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου για την Εταιρική Διακυβέρνηση θα επωφεληθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα συνολικά και θα προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, οι οποίες θα είναι το κλειδί για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας.

Με ποιους τρόπους και με ποιες πρακτικές θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε την Δημόσια Διοίκηση;

Στην ΕΑΣΕ πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους, τη Δημόσια Διοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα. Η εποχή επιτάσσει τη συνεργασία. Εξ ου και έχουμε προχωρήσει στην ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας που δημιουργεί win win προϋποθέσεις για συνεργασία με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και στελεχών. Πρόσφατα διοργανώσαμε σχετική εκδήλωση υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. 

Η απήχηση της συγκεκριμένης δράσης μας δείχνει ότι έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε η Δημόσια Διοίκηση διαθέτει εξαιρετικά στελέχη με θέληση να προσφέρουν. Αν θέλουμε να χτίσουμε ένα ανταγωνιστικό μέλλον για τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον προκλήσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους ανθρώπους μας καθότι σαν χώρα διαθέτουμε ένα εξαιρετικό στελεχιακό δυναμικό. 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια και ποιες είναι οι μεγάλες αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν οι επιχειρηματίες για να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους; 

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η ευελιξία. Οι επιχειρήσεις όπως και οι ζωντανοί οργανισμοί προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ζούμε σε μία εποχή διαρκών αλλαγών και μεγάλης ρευστότητας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα κλειδί για τη μελλοντική βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η επιχειρηματική ηθική και η σύμπνοια με τις ανάγκες της κοινωνίας είναι επίσης μία επιταγή των καιρών και έχει οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται corporate activism.

O ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το παγκόσμιο επιχειρείν και τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Θεωρείτε ότι γίνονται σχετικά βήματα στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, κι αν ναι, αυτά ακολουθούν την σωστή κατεύθυνση και ταχύτητα ή έχουμε μείνει πίσω;

Συμμετείχα σε σχετικό πάνελ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στους Δελφούς, επισημαίνοντας από την αρχή της τοποθέτησής μου ότι έχουμε μείνει πίσω, κυρίως ο Δημόσιος Τομέας. Αν αναλογιστούμε τη γραφειοκρατία και τις δαπανηρές εκτυπώσεις χαρτιού που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες, θα καταλάβουμε την αναγκαιότητα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και τη σύνδεσή της με την εξοικονόμηση πόρων χρηματικών και ανθρώπινων. Ο ιδιωτικός τομέας τρέχει με σαφώς γρηγορότερους ρυθμούς και το όραμά μας στη Xerox Hellas είναι να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτήν την εξέλιξη, παρέχοντας στους πελάτες μας το portfolio προϊόντων και την τεχνογνωσία που επιτάσσει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.