Ειδήσεις | Διεθνή

Ορατή είναι η προοπτική να αναδειχθεί ο εθνικιστής Ματέο Σαλβίνι στην ηγεσία της κυβέρνησης της Ιταλίας. 

Σύμφωνα με την αρθρογραφία στον ιταλικό τύπο είναι θέμα χρόνου η πτώση της κυβέρνησης - το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές - και η ανάδειξη του Σαλβίνι στην ηγεσία της κυβέρνησης της Ιταλίας.

Αυτή η προοπτική «επιβάλλεται καθημερινά όλο και περισσότερο», έγραψε την Τετάρτη ο διευθυντής της εφημερίδας La Repubblica, ο Μάριο Καλαμπρέζι, σε άρθρο της σύνταξης, υπό τον τίτλο «Il Pre-Governo di Salvini».

Ο Σαλβίνι διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση αυτή θα παραμείνει, καθ' όλη την πενταετή θητεία του κοινοβουλίου. Αλλά αρκετοί στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Η δημοτικότητα του Σαλβίνι δεν σταματά να αυξάνεται και το κόμμα του ξεπερνά το M5S στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβερνητική πλειοψηφία διχάστηκε εκ νέου το βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, εντείνοντας έτσι τις αμφιβολίες για τη μακροβιότητα της πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης που ανέλαβε την εξουσία σε μια χώρα-ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρότι η ιταλική κυβέρνηση παρουσιάζεται ενωμένη στη σύγκρουσή της με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό, ο γάμος ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα χαρακτηρίζεται από εντάσεις σε πολλαπλά μέτωπα, για παράδειγμα γύρω από το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το οποίο συζητείται το τρέχον διάστημα στην κάτω Βουλή.

Το βράδυ της Τρίτης η Βουλή ενέκρινε, παρά την αντίθετη θέση της κυβέρνησης, μια τροπολογία με στόχο να εξαιρεθεί η κατάχρηση κεφαλαίων από το πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική, αλλά για το M5S, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το φταίξιμο ανήκει στους κοινοβουλευτικούς της Λέγκας, που προφανώς ήθελαν να αποτρέψουν τις διώξεις δύο ηγετικών στελεχών του ακροδεξιού κόμματος από τη δικαιοσύνη.

Ο επικεφαλής της Λέγκας, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε την κίνηση «λάθος» και «ατύχημα» εκφράζοντας τη βούλησή του να μην έχει συνέπειες για την κυβερνητική συμμαχία.

Πολλοί στην Ιταλία πάντως θεωρούν πως αυτή, η νιοστή σύγκρουση στις τάξεις της πλειοψηφίας, έπειτα από εκείνες που προηγήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της δικαιοσύνης, ή για τη στροφή στην «ασφάλεια», και τη συνεπακόλουθη αντιμεταναστευτική πολιτική της Ρώμης, αποτελεί ακόμα μια απόδειξη του πόσο αδύναμη είναι η συμφωνία που έκλεισαν για να κυβερνήσουν δύο πολύ διαφορετικά κόμματα, αντίπαλα στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Για τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «ο γάμος ανάμεσα στη Λέγκα και στο M5S είναι καταδικασμένος σε αποτυχία».

Ο ίδιος θύμισε ότι το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια (Forza Italia, FI, δεξιά) συγκυβερνά με τη Λέγκα σε πολλές περιοχές και θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει επίσης τα ηνία της κεντρικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμαχία Λέγκας-FI και άλλων μικρότερων δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 4ης Μαρτίου, συγκεντρώνοντας το 37% των ψήφων (εκ του οποίου το 17,35% έλαβε η Λέγκα και το 14% το FI), χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Μετά από «παζαρέματα» που κράτησαν καιρό, ο Μπερλουσκόνι άφησε τον Σαλβίνι να διαπραγματευθεί μόνος του μια συμφωνία με το M5S (33,5% των ψήφων).

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.