Editorial

Πάνω από 8% ανάπτυξη; Βάλε 2 πλάκες σοκολάτας κυρ Θόδωρε…

Οι νέες προβλέψεις που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα και από τον ΙΟΒΕ αλλά και από ξένους οίκους για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από 8% φέτος, πέρα από αισιοδοξία και ανακούφιση, ανοίγουν και… ορέξεις.

Οι νέες προβλέψεις που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα και από τον ΙΟΒΕ αλλά και από ξένους οίκους για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ πάνω από 8% φέτος, πέρα από αισιοδοξία και ανακούφιση, ανοίγουν και... ορέξεις. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί συνεχώς να τις περιορίσει. Με τον αρμόδιο για το Γενικό Λογιστήριο του κράτους αναπληρωτή υπουργό, Θόδωρο Σκυλακάκη, να δηλώνει ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί έκτακτο επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους λόγω υψηλού ελλείμματος. «Έχουμε σοβαρό έλλειμμα» στο 7,6% του ΑΕΠ ξεκαθάρισε.

Βεβαίως, η απόφαση είναι στο τέλος της ημέρας πολιτική. Αλλά, δεν είναι μόνο το έλλειμμα που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο. Είναι και οι έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν, κυρίως λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια και της ανάγκης για νέες παρεμβάσεις που αυτή δημιουργεί.

Υπάρχει βεβαίως και πανδημία, με τη χθεσινή επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος να μεταφέρει το «μήνυμα». Ο λόγος για μία εμφάνιση που είχε στόχο να διαφημίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αλλά συνοδεύτηκε και από την εκτίμηση ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου αναμένεται να «ξεφύγει» η κυκλοφορία τόσο του κορονοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι «η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων για τη δημόσια υγεία είναι προφανής»...  

Ας συνοψίσουμε λοιπόν. Υπάρχει υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου σε έναν ελλειμματικό όμως προϋπολογισμό. Έτσι υπάρχει η πολιτική ευχέρεια αυτό το «μέρισμα» να διοχετευτεί στην αγορά για να καλύψει κάποιες από τις – πολλές – ανάγκες/απαιτήσεις ή να περιορίσει τα υπαρκτά ελλείμματα λόγω και των «γκρίζων» μηνυμάτων από τις – άτυπες προς το παρόν – ζυμώσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ένα είναι το σίγουρο. Τα λεφτά αυτά υπάρχουν για φέτος και προκύπτουν από την υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα και από την υψηλότερη της αναμενόμενης ανάπτυξη. 

Για το 2022 τίποτε ακόμη δεν μπορεί να είναι δεδομένο. Όλες οι εκτιμήσεις περιορίζουν τον αναπτυξιακό πήχη πέριξ του 4% με μεγάλες -προς το παρόν- ασάφειες όχι μόνο για το διεθνές περιβάλλον, αλλά και για την αντίδραση της ελληνικής οικονομίας...