Editorial

Μία πολύ σημαντική καλή είδηση που… «ξεχάστηκε» στις ανακοινώσεις της ΔΕΘ

Μετά από δέκα χρόνια το ελληνικό δημόσιο ξεκινά την πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων, χωρίς να λογαριάσουμε το διαφορετικού χαρακτήρα δάνειο του ΔΝΤ.

Η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Και το παράδοξο είναι ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην την ανακοινώσει ο ίδιος στις δύο δημόσιες επικοινωνίες που είχε το Σαββατοκύριακο στην ΔΕΘ. 

Μετά από δέκα χρόνια το ελληνικό δημόσιο ξεκινά την πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων, χωρίς να λογαριάσουμε το διαφορετικού χαρακτήρα δάνειο του ΔΝΤ. 

Και μάλιστα ξεκινάει από το πλέον «σκληρό» δάνειο, το διακρατικό που συνδέθηκε με το πρώτο μνημόνιο. 

Η απόφαση αυτή για τις αγορές ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από μία καλή κίνηση, καθώς η υλοποίησή της, μπορεί να γίνει και θα γίνει, με κεφάλαια τα οποία ήδη βρίσκονται «αποθηκευμένα» και μάλιστα σε περίσσια σε σχέση με κάθε άλλη χρονική περίοδο, αφού ξεπερνούν ήδη τα 37 δισ. ευρώ. 

Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία αυτή, πέραν από τις αγορές, η... ικανοποίηση αναμφίβολα θα αρχίσει να διαχέεται και στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. οι οποίες όλες έχουν βάλει τον οβολό τους στο πρώτο δάνειο. Η Ελλάδα θα τους επιστρέφει χρωστούμενα πριν καν έρθει η ώρα να της τα ζητήσουν. Δεν είναι λίγο αυτό. Και αυτό με την σειρά του... φτιάχνει διαθέσεις στα εθνικά κοινοβούλια, όταν έρχονται να συζητηθούν θέματα που αφορούν ρυθμίσεις του ελληνικού χρέους. 

Και τέτοια ζητήματα, πέραν των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, πρόκειται να έρθουν και στην ΕΚΤ, στο Συμβούλιο του Δεκέμβρη, όταν θα έρθει η ώρα να συζητηθεί το τι θα γίνει με το PEPP και κατά συνέπεια τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα, όταν το PEPP θα σταματήσει τη λειτουργία του. 

Με άλλα λόγια, ξαφνικά και μέσα στη βαθύτερη διεθνή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, το πάλαι ποτέ «μαύρο πρόβατο» θα εμφανισθεί μπροστά σε όλους σαν τον «καλό μαθητή», που έμπρακτα ξεπληρώνει τα χρέη του πριν του τα ζητήσουν. 

Υπάρχει όμως και ένας άλλο λόγος που η κίνηση αυτή έχει χαρίσει χαμόγελα στις αγορές. Επιτέλους αυτοί που αγόραζαν μέχρι τώρα Ελλάδα, παρά τα μειονεκτήματά της, αποδεικνύεται ότι ποντάριζαν σωστά και αυτό θα το μιμηθούν και άλλοι... 

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και άλλους που δεν είναι της ώρας, είναι παράδοξο που ο Πρωθυπουργός «ξέχασε» να το αναφέρει από την ΔΕΘ και το μάθαμε χθες από τις υπουργικές ανακοινώσεις.