Αυτοκίνητο

Η Audi φέρνει την ανακύκλωση παρμπρίζ στην παραγωγή

Κώστας Μπιτσικώκος

Σε εφαρμογή θέτει η Audi το πιλοτικό project «GlassLoop», το οποίο προβλέπει την ανακύκλωση των κατεστραμμένων παρμπρίζ. Αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο, τα παρμπρίζ στα ηλεκτρικά SUV Q4 e-tron θα κατασκευάζονται έως 30% από ανακυκλωμένο γυαλί.

Το γυαλί θα προέρχεται από παρμπρίζ και ηλιοροφές που έχουν υποστεί ζημιές, πέραν επισκευής. Στο πρόγραμμα «GlassLoop» η Audi συνεργάζεται με τις εταιρείες Reiling Glas Recycling, Saint-Gobain Glass και Saint-Gobain Sekurit. Το προηγούμενο έτος οι συνεργαζόμενες εταιρείες έκαναν δοκιμές για το πώς οι κατεστραμμένες γυάλινες επιφάνειες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για νέα παρμπρίζ.

Μέχρι σήμερα τα παρμπρίζ και οι ηλιοροφές που είχαν υποστεί μεγάλες φθορές, χρησιμοποιούνταν σε λιγότερο απαιτητικές διαδικασίες ανακύκλωσης (downcycling), όπως γυάλινα μπουκάλια ή μονώσεις. To γυαλί κόβεται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ενώ αφαιρούνται υλικά όπως η κόλλα. Στη συνέχεια οι κόκκοι γυαλιού λιώνουν και τροφοδοτείται η διαδικασία παραγωγής. 

Η Audi θα παρουσιάσει το project στο Φεστιβάλ Greentech του Βερολίνου (14-16 Ιουνίου), όπου το «παρών» θα δώσει το Insider.gr.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: