Αυτοκίνητο

Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως

Κώστας Παστρίμας

Τα ηλεκτρικά οχήματα συνεχίζουν να αυξάνουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια αγορά. Ειδικά πέρυσι αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλή , διπλασιάζοντας το μερίδιο αγοράς τους από 3,1 τοις εκατό σε 6,2 τοις εκατό. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η JATO αποκαλύπτουν ότι 4,2 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (BEV) πουλήθηκαν το 2021 και ότι η Κίνα συνέχισε να πρωτοστατεί, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης. Σημαντικά κέρδη σημειώθηκαν επίσης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Στη Γηραιά Ήπειρο, η ανάπτυξη των ομίλων Volkswagen και Stellantis βοήθησε να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, όπως επίσης και οι αύξηση πωλήσεων της Tesla. Τα οικονομικά κίνητρα από πολλές κυβερνήσεις συνέβαλαν επίσης στην αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα, ενώ πολλοί καταναλωτές εξοικειώνονται τώρα περισσότερο με τα περιβαλλοντικά οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων και αρχίζουν να κατανοούν ότι μπορούν να είναι βιώσιμες εναλλακτικές στα οχήματα βενζίνης και ντίζελ.

Η συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών βοήθησε επίσης στην υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς πολλοί κατασκευαστές αναγκάστηκαν να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή των πιο κερδοφόρων μοντέλων τους, που είναι τα ηλεκτρικά, μειώνοντας τον αριθμό παραγωγής για ορισμένα οχήματα βενζίνης και ντίζελ.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Tesla συνεχίζει να πρωτοστατεί στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία, αντιπροσωπεύοντας το 21% της αγοράς. Η ανάπτυξη της Tesla άνοιξε την αγορά για άλλους κατασκευαστές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική ώστε να ακολουθήσουν πιο επιθετικές στρατηγικές ηλεκτροκίνησης. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: