Αγορές | Forex
Βάσω Αγγελέτου

Τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τον Οκτώβριο του 2008 καταγράφει η στερλίνα, μετά τη δέσμευση της Theresa May ότι το Brexit θα «περάσει» από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Λίγα λεπτά πριν τις 16:00, το βρετανικό νόμισμα κατέγραφε κέρδη 2,44% στο 113,09 έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα υψηλά 11 ημερών. Αισθητή πτώση καταγράφει ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, της τάξης του 0,86% την ίδια ώρα, υποχωρώντας στις 7.264,37 μονάδες. Στάση αναμονής τηρούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Έκπληξη προκαλεί, ωστόσο, η εκτίναξη της στερλίνας στον απόηχο των εξαγγελιών May για «σκληρό Brexit». Όπως αναφέρει στην Telegraph η Kathleen Brooks από το City Index, ο «οδικός χάρτης» που σκιαγράφησε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός φωτίζει αρκετά από τα σημεία του Brexit που παρέμεναν «θολά» τους 7 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από το ιστορικό δημοψήφισμα.

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ενιαία Αγορά, η May έδωσε εγγυήσεις στον βρετανικό λαό ότι θα επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με άλλους εταίρους και ότι θα επιδιώξει την παραμονή της στην τελωνειακή ένωση. Η ίδια υπογράμμισε ότι επέλεξε αυτόν τον δρόμο γιατί δεν θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να επιβάλλουν μια «τιμωρητική» συμφωνία στη χώρα.

Καθοριστικό παράγοντα στην ψυχολογία της αγοράς έχει παίξει και η δέσμευση της May ότι θα καταθέσει το «σχέδιο εξόδου» στη βρετανική Βουλή προς έγκριση, προτού οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες.

Όπως επισημαίνει ο Anthony Cheung από την Amplify Trading, η στροφή στη στάση της May υποδηλώνει «ελαφρά υπαναχώρηση» της Βρετανίδας πρωθυπουργός. «Οι επενδυτές εξέλαβαν τα σχόλιά της [May] ως μια ευκαιρία να τοποθετηθούν στη στερλίνα προεξοφλώντας ανοδικές τάσεις στην αγορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η May χειρίστηκε το θέμα «εξαίσια», καθώς κατόρθωσε να διαλύσει τα σύννεφα πάνω τη βρετανική οικονομία υπό τον φόβο ενός «hard Brexit».

Για πρόσκαιρη ανακούφιση κάνει λόγο ο David Lamb, επικεφαλής συναλλαγών της FexCo Corporate Payments, στο MarketWatch, εξηγώντας ότι καθώς εξανεμίζονται οι ελπίδες για αποτροπή του Brexit, αποδυναμώνεται και η σημασία της έγκρισης της εξόδου από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.