Ευρωαγορές: Οριακές διακυμάνσεις με την προσοχή στην BoE

Newsroom

Τελευταία ενημέρωση: 16:52

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας πως θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο 5,25%Η Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχει πλέον κρατήσει τα επιτόκια σε αναμονή σε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19 θα μπορούσε να γίνει αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,11% στις 516 μονάδες μετά από τέσσερις θετικές συνεδριάσεις. Οι κλάδοι παρουσιάζουν μεικτή εικόνα, με τα αυτοκίνητα να υποχωρούν κατά 1,45%, καθώς τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνονται κατά 0,4%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 είναι στις 5.037 μονάδες και με οριακή άνοδο.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ανεβαίνει 0,92% στις 18.667 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει κέρδη 0,41% στις 8.164 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 είναι στο +0,26% στις 8.375 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο δείκτης έφτασε μέχρι και στο +0,4% στις 8.384 μονάδες, μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας, ανεβάζοντας μάλιστα τα κέρδη του τους τελευταίους τρεις μήνες στο 10,4%.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στο +0,04% στις 34.164 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 υποχωρεί 1% στις 11.042 μονάδες.

H μετοχή της ισπανικής τράπεζας Sabadell καταγράφει άνοδο πάνω από 3% μετά την είδηση πως η BBVA έκανε εκ νέου πρόταση εξαγοράς στους μετόχους, με παρόμοιους όρους με την πρώτη, την οποία το ΔΣ της Sabadell απέρριψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να δημοσιεύσει σήμερα την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια. Αν και είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, οι επενδυτές θα βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν σημάδια που θα στείλουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις προθέσεις τους.

Η εικόνα στην Ασία 

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκε σχεδόν 1%, καθώς η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε αισιόδοξα εμπορικά στοιχεία. Παγκοσμίως, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 1,5% από έτος σε έτος τον Απρίλιο σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,4%. Οι εξαγωγές αναμενόταν να αυξηθούν κατά 1,5% σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές κατά 4,8% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τον Μάρτιο, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές της Κίνας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9% τον Απρίλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά 3%.

Σημειώνεται επίσης πως χθες η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBC) διέθεσε οικονομική ρευστότητα 2 δισεκατομμυρίων γιουάν (260 εκατομμυρίων ευρώ) στο τραπεζικό σύστημα, μέσω της διαδικασίας reverse repos και επιτόκιο 1,8%. Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο την διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα της Κίνας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η PBC. Η διαδικασία reverse repos προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα αγοράζει χρεόγραφα από τις εμπορικές τράπεζες μέσω της κατάθεσης προσφοράς, υπό την συμφωνία μελλοντικής μεταπώλησης τους στις ίδιες τράπεζες. 

O ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,34% ενώ ο Topix κέρδισε 0,26%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κινείται ανοδικά κατά 1,29%, την ώρα που ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε από το υψηλό 30 ημερών, σημειώνοντας πτώση 1,20%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης διολίσθησε 0,26%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έκλεισε στο -1,06%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: