Αγορές | Commodities

Φυσικό αέριο: Οι ευρωπαϊκές αγορές «φρενάρουν» με προσδοκία για νέα «βουτιά» στις τιμές - Έχει τελειώσει όμως η κρίση;

Newsroom

Σε πτώση βρίσκονται οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες αυτή την περίοδο του χρόνου στοχεύουν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων, καθώς οι αγοραστές ποντάρουν σε περαιτέρω μείωση των τιμών μετά και την πρόσφατη «κατρακύλα». 

Τα ευρωπαϊκά futures έχουν καταρρεύσει σε ένα μόνο κλάσμα των επιπέδων ρεκόρ που παρατηρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να τονώσει τις αγορές με την κατανάλωση να αργεί να ανακάμψει από τα χαμηλά της κρίσης. Η προσδοκία ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν οδηγεί πολλούς αγοραστές να περιμένουν να συμπληρώσουν τα αποθέματα λίγο πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Η μειωμένη χρήση καυσίμων σημαίνει ότι οι παγκόσμιες προμήθειες είναι αρκετές για να καλύψουν την ευρωπαϊκή ζήτηση προς το παρόν, ακόμη και με μειωμένες ροές από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι παραγωγοί φυσικού αερίου και οι έμποροι προειδοποιούν ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και μια καθυστερημένη και αβέβαιη ανάκαμψη της κατανάλωσης θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη ισορροπία της αγοράς.

Οι καταναλωτές φαίνονται σίγουροι, ενθουσιασμένοι από το μήνυμα των πολιτικών ηγετών ότι τα χειρότερα πέρασαν, σύμφωνα με τον Klaus Reinisch, επικεφαλής πωλήσεων στην ελβετική εταιρεία ενεργειακής διαπραγμάτευσης MET Holding AG.

«Ακούνε από τις ειδήσεις παντού ότι η Ευρώπη τα πήγε εκπληκτικά και η κρίση έχει τελειώσει», δήλωσε ο Reinisch σε συνέντευξή του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν έως και 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κάτω από περισσότερο από 70% από τα τωρινά επίπεδα, αλλά ακόμα κι αν συμβεί αυτό, οι χαμηλότερες τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ, προσέθεσε.

Η μεγάλη εξάρτηση από ένα διεθνές εμπόρευμα όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο -το οποίο αντικατέστησε το ρωσικό αέριο μέσω των αγωγών- αφήνει την Ευρώπη εξαιρετικά εκτεθειμένη σε ευρύτερες κινήσεις της αγοράς και έντονη αστάθεια των τιμών, σύμφωνα με τον Reinisch.

Η αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της ζήτησης από την Ασία εγκυμονεί κινδύνους. Αναλυτές από την Goldman Sachs έως τη Boston Group Consulting βλέπουν μια πιθανότητα ανάκαμψης τιμής άνω των 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό κολοσσό Equinor, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, οι προσδοκίες για περαιτέρω πτώση της τιμής σημαίνουν ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα «φρενάρει».

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχετικά σταθερές τους επόμενους τρεις μήνες πριν από την απότομη άνοδο εν όψει του χειμώνα, «όσοι έχουν ευελιξία που τους επιτρέπει να περιμένουν, θα περιμένουν», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Άμστερνταμ.

Ασφαλώς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να ανοικοδομεί τα αποθέματά της φυσικού αερίου για να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ. Τα αποθέματα είναι ήδη πληρέστερα από το κανονικό και λογικά δεν υπάρχουν προβλήματα για τον επερχόμενο χειμώνα, είπε ο Haugane.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: