Αγορές | Commodities

ΙΕΑ: Βλέπει ρεκόρ στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος

Newsroom

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να φτάσει σε ιστορικό υψηλό επίπεδο το 2023 καθώς η Κίνα θα χαλαρώνει τους περιορισμούς για την covid-19, μια εξέλιξη που μπορεί να δώσει ώθηση στις τιμές του αργού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Η ζήτηση για αργό πετρέλαιο είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και να φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 101,7 εκατ. βαρελιών, εκτίμησε η IEA στο πρώτο της report για το 2023.

«Δύο παράγοντες θα κυριαρχήσουν στις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου το 2023: η Ρωσία και η Κίνα», αναφέρει η ΙΕΑ, προσθέτοντας ότι η ισχυρή ζήτηση θα δυσχεράνει τα ισοζύγια καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται εξαιτίας των κυρώσεων.

Η προσφορά ρωσικού αργού «έμεινε σταθερή» τον Δεκέμβριο στα 11,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως παρά την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού αργού.

Ωστόσο, η ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, προβλέπει ότι η «επαρκώς τροφοδοτούμενη» αγορά πετρελαίου, θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί υπό πίεση, όταν εφαρμοστούν πλήρως οι δυτικές κυρώσεις -και ειδικά το εμπάργκο της ΕΕ στην εισαγωγή διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσίας που ξεκινά στις 5 Φεβρουαρίου.

Ο Οργανισμός πιστεύει πως σχεδόν το ήμισυ της προβλεπόμενης αύξησης στην κατανάλωση φέτος θα προέλθει από την Κίνα αν και η «μορφή και η ταχύτητα» του εκ νέου ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας παραμένουν αβέβαιες.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: